Zutat: soli

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Dzięki marchewce ciasto jest wyjątkowo soczyste, a dodatek kremowego serka sprawia, że jedzenie tego deseru jest czystą przyjemnością! mehr …

Wegańskie jagodzianki

Wegańskie jagodzianki

Nasz przepis na wegańskie jagodzianki to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkich drożdżówek. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. mehr …

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras) to znakomity zastępnik tego francuskiego przysmaku, jest smaczny, etyczny i kremowy. Bazą do tego przepisu są pieczarki, soczewica i orzechy włoskie. mehr …

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Najlepszy i najprostszy sposób na ciasto do pizzy, który zawsze się sprawdza. Ciasto wyrasta delikatne i chrupiące, a dodatek odpowiednich składników nadaje mu indywidualności. mehr …

Wegańskie faworki

Wegańskie faworki

Faworki w wersji wegańskiej to świetna propozycja na Tłusty Czwartek. Proste w przygotowaniu, kruche i delikatne zasmakują łasuchom. mehr …

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie w wersji wegańskiej to super pomysł na słodkie weekendowe śniadanie dla dwojga. Ich smak podkreślą świeże owoce i posypka z cukru pudru. mehr …

Świąteczna Zupa Grzybowa

Świąteczna Zupa Grzybowa

Zupa grzybowa to tradycyjna zupa wigilijna. Jej aromat leśnych grzybów w połączeniu z łazankami wzbogaci wyśmienitym smakiem spotkanie przy rodzinnym stole. mehr …

Świąteczny Bigos Wegański

Świąteczny Bigos Wegański

Świateczny bigos o tradycyjnym polskim smaku z nutą leśnych grzybów, wędzonych śliwek i jałowca z dodatkiem skwarków z wędzonego tofu. Obowiązkowo na wigilijnym stole. mehr …

Pikle angielskie

Pikle angielskie

Pikle angielskie chociaż z nazwy nawiązują do brytyjskich przekąsek obecne są w kuchniach wielu państw. Spróbuj naszego przepisu z miksem warzyw: ogórków, kalafiora, marchewek, papryki zanurzonych w esencjonalnej marynacie. Idealne na imprezę jako zakąska przed daniem głównym. mehr …

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

Marynowane grzybki to tradycyjna polska potrawa popularna na imprezach i podczas świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Świetna przekąska z ostrym, octowym posmakiem. mehr …

Keczup domowy

Keczup domowy

Keczup domowej roboty to zdrowsza opcja tego tradycyjnego, kupnego, ale wzbogaconego o smak polskich jabłek. Dodawaj go do swoich ulubionych burgerów, frytek i dań z grilla. mehr …

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to klasyk polskiej kuchni. Ich kwaśny smak wzbogacony o nutę czonsku i ziół idealnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem majonezu, jako warzywo do obiadu oraz na kanapki. mehr …

Słodki sos chili

Słodki sos chili

Pyszny, domowy słodki sos chili. Świetnie sprawdza się jako składnik sosów sałatkowych, sosów do maczania sajgonek czy spring rolls, pasuje do pizzy i zapiekanek, wytrawnych gofrów, do kanapek czy ziemniaków. mehr …

Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami

Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami

Te proste wegańskie lody zrobisz bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Ich sekret tkwi w tłustym mleku kokosowym i maśle orzechowym, a całości dopełniają słodko-słone fistaszkowe chrupki – po prostu pycha! mehr …

Pasta z rzodkiewki i słonecznika

Pasta z rzodkiewki i słonecznika

Ta ciekawie wyglądająca, różowa Pasta z rzodkiewek i słonecznika jest nie tylko zdrowa ale i smaczna. Idealna jako smarowanie na chleb – wystarczy dodać parę plasterków świeżej rzodkiewki oraz szczypiorek lub kiełki lub roszponkę. mehr …

Pudding z tapioki i z mango

Pudding z tapioki i z mango

Oto przepis na najlepszy kremowy pudding z tapioki. Sekretem jego wyjątkowego smaku jest połączenie delikatnego kokosa z wyrazistym słodkim mango, jednym słowem – zdrowy, szybki i pyszny deser. mehr …

Wegański tort kawowy z wiśniami

Wegański tort kawowy z wiśniami

Delikatny tort dla wielbicieli kawy – z wiśniami i lekkim kremem z nerkowców. Doskonale smakuje i efektownie wygląda – idealny na rodzinne i przyjacielskie spotkania. mehr …

Roladki figowo-cynamonowe raw

Roladki figowo-cynamonowe raw

Te Roladki figowo-cynamonowe to słodycz bez wyrzutów sumienia. Są zdrowe między innymi dzięki zawartości cennego błonnika a sam przepis jest szybki i prosty – tylko sześć składników i nie wymaga pieczenia. mehr …

Chleb zmieniający życie

Chleb zmieniający życie

Oto przepis na doskonały chleb bezglutenowy – zwarty, sycący i pełen nasion. Co więcej, receptura jest bardzo prosta, właściwie wystarczy nasiona wymieszać, chwilę poczekać i wrzucić do foremki. mehr …

Wegański miodownik

Wegański miodownik

Miodownik czyli tradycyjne ciasto na święta – tutaj w wersji wegańskiej. Ciasto to składa się z kruchych blatów ciasta przełożonych masą budyniową, do tego koniecznie daktyle, czekolada i orzeszki ziemne – wyborny deser na niejedną wyjątkową okazję. mehr …

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Te chrupiące Chipsy z jarmużu stanowią świetną i zdrową alternatywę dla konwencjonalnych chipsów. Taka przekąska umili niejeden filmowy wieczór lub niejedną imprezę ze znajomymi. mehr …

Sos Hollandaise

Sos Hollandaise

Sos Hollandaise to klasyk kuchni francuskiej ale ostatnio zyskuje coraz więcej wielbicieli również w Polsce. Tutaj w wersji wegańskiej – doskonale smakuje ze szparagami lub ziemniakami lub innymi warzywami. mehr …

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Oto przepis na proste i słodkie ciasto drożdżowe – zrobisz je bez użycia mleka czy jajek. Z takiego ciasta możesz upiec właśnie chałkę, bułeczki lub inne wybrane wypieki. mehr …

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Ta pożywna Zapiekanka ziemniaczana z brukselką i rozmarynową posypką smakuje wyjątkowo i aromatycznie. Stanowi doskonałe danie samo w sobie lub może być ciekawym dodatkiem do dania głównego. mehr …

Zapiekanka-gratin z brukwi

Zapiekanka-gratin z brukwi

Proponujemy przepis na lekką i delikatną Zapiekankę-gratin z brukwi. Brukiew to warzywo zapomniane i mało popularne w Polsce a szkoda, gdyż jest źródłem cennych minerałów i antyoksydantów. Jest to danie samo w sobie wyjątkowe, a całości dopełnia wspaniała orzechowa posypka. mehr …

Żurek z pieczonym jabłkiem

Żurek z pieczonym jabłkiem

To przepis na wyjątkowy żurek bo z pieczonym jabłkiem natartym ziołami. Co więcej: w tej zupie poczujesz moc zakwasu, ostrość chrzanu, surowość czosnku i esencjonalność majeranku – po prostu pycha. mehr …

Mleko z konopi

Mleko z konopi

Mleko z konopi ma dość wyrazisty orzechowo-słonecznikowy smak, dlatego dodatek wanilii i słodyczy sprawi, że smak mleka będzie delikatniejszy. Ponadto jest ono bardzo zdrowe a zrobione w domu – zawsze super świeże i bez konserwantów. mehr …

Limonkowy sernik z nerkowców

Limonkowy sernik z nerkowców

Ten Limonkowy sernik z nerkowców nie zawiera cukru, poza tym naturalnym z owoców. Dlatego jest on zdrowszy i ma lekko słodkawą nutę. Limonkowo-waniliowa masa ciekawie kontrastuje z lekko słodkim daktylowym spodem. mehr …

Wegańskie ruskie pierogi

Wegańskie ruskie pierogi

Ten przepis na Wegańskie ruskie pierogi pokazuje, że nie ma dania kuchni polskiej, którego nie da się zweganizować. Zamiast sera w farszu zostało tutaj użyte tofu – bez wątpienia pierogi te w smaku łudząco przypominają konwencjonalne ruskie pierogi a według nas są wręcz smaczniejsze. mehr …

Wegański żółty ser

Wegański żółty ser

Polecamy ten Wegański żółty ser ze względu na jego wyjątkowy serowy smak oraz idealną konsystencję sera żółtego – można go bez problemu pokroić ostrym nożem. Jest on doskonały na kanapki i do zapiekania. mehr …

Wegańska śmietana migdałowa

Wegańska śmietana migdałowa

Doskonała i zdrowa alternatywa dla zwykłej śmietany – z tą aksamitnie kremową śmietaną migdałową możesz z powodzeniem zagęścić sosy jak i zupy. mehr …

Wegańska mozarella

Wegańska mozarella

Nareszcie idealna wegańska mozarella – doskonała zarówno na kanapkę, do sałatki Caprese jak i na pizze lub zapiekankę. mehr …

Ser z orzechów nerkowca

Ser z orzechów nerkowca

Ten Ser z orzechów nerkowca jest szczególnie warty polecenia: ma przyjemnie miękką, kremową konsystencję przy czym jest na tyle twardy by kroić go nożem. mehr …

Tofu ze szpinakiem w sosie curry

Tofu ze szpinakiem w sosie curry

Te Tofu ze szpinakiem w sosie curry jest aromatycznie doprawione i smacznie kremowe. Nadaje się zarówno jako przystawka jak i danie główne a pasuje do niego ryż lub chlebek naan. mehr …

Wegański pamezan

Wegański pamezan

Ten lekko pikantny Wegański parmezan pasuje doskonale zarówno do dań makaronowych jak i do duszonych warzyw.
mehr …

Orzechowa pieczeń

Orzechowa pieczeń

Ta Orzechowa pieczeń z kasztanami, orzechami i grzybami szczególnie polecana do świątecznego obiadu, jest zaskakująco łatwa w przygotowaniu.
mehr …

Sandwich ze stekiem sojowym

Sandwich ze stekiem sojowym

Ten dobrze przyprawiony sandwich nadaje się doskonale jako lunch lub na obiad/kolację. Z soczystym, sojowym stekiem i do tego najlepiej domowa bułka.
mehr …

Tofu w stylu »Feta«

Tofu w stylu »Feta«

Potrzebujesz tylko trzy składniki: tofu, przyprawy i dobrą oliwę z oliwę, żeby błyskawicznie przygotować smaczne tofu o smaku sera feta. mehr …

Ayran – napój jogurtowy

Ayran – napój jogurtowy

Spróbuj tego smacznego tureckiego napoju jogurtowego w wersji roślinnej, który jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
mehr …

Quiche-muffinki

Quiche-muffinki

Te Quiche-muffinki z wegańskim serem są cudownie kremowe jak quiche i poręczne, gdyż wielkości małych torcików: doskonałe jako przekąska lub przystawka. mehr …

Ziołowy dressing

Ziołowy dressing

Jeśli potrzebujesz smaczny wegański dressing, ten aromatyczny Ziołowy dressing jest w sam raz dla Ciebie. Idealny do sałatek lub jako sos np. do szparagów. mehr …

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Naleśniki są łatwe i szybkie do zrobienia, smaczne, z dowolnym farszem według uznania – na śniadanie, podwieczorek lub deser. mehr …

Mleko owsiane

Mleko owsiane

Mleko owsiane jest zdrową i smaczną alternatywą dla mleka krowiego. Przekonaj się tutaj jak łatwo możesz go zrobić. mehr …

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe jest lżejszą i smaczną alternatywą dla mleka krowiego i świetnie nadaje się do wielu różnych przepisów. mehr …

Dojrzewająca gouda

Dojrzewająca gouda

Ta Dojrzewająca gouda z orzechów nerkowca znakomicie nadaje się do chleba i dzięki swojemu wyjątkowemu orzechowo-słonawemu smakowi wzbogaci niejedną wegańską deskę serów. mehr …

Cebulowe ciasto

Cebulowe ciasto

Te Cebulowe ciasto jest całkowicie roślinne, a jego sekret tkwi w cieście z pełnoziarnistej mąki, aromatycznie wędzonym tofu i lekko karmelizowanej cebuli – jednym słowem: pycha! mehr …

Jabłecznik w stylu raw

Jabłecznik w stylu raw

Ten pysznie owocowy Jabłecznik w stylu raw z migdałami, kremem z orzechów nerkowca i rodzynkami jest doskonałą propozycją zdrowego deseru na upalny dzień i nie tylko. mehr …

Tofucznica

Tofucznica

Wegańska Tofucznica jest myląco podobną alternatywą dla jajecznicy. Zapewniamy tutaj przepis, dzięki któremu jej przygotowanie jest bardzo proste. mehr …

Burgery z zielonego orkiszu

Burgery z zielonego orkiszu

Te Burgery z zielonego orkiszu są doskonałe do domowych burgerów ze świeżymi pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i chrupiącą bułką. mehr …

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa