Reismilch
Mleko ryżowe jest lżejszą i smaczną alternatywą dla mleka krowiego i świetnie nadaje się do wielu różnych przepisów.
Porcje Czas przygotowania
500ml 20minut
Porcje Czas przygotowania
500ml 20minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Razem z wodą zmiksuj (na wysokim stopniu miksowania) aż do uzyskania gładkiej płynnej konsystencji. Takie mleko jest już gotowe do spożycia (w zależności od tego jak dobry mamy mikser i od własnych preferencji). Ewentualnie taką masę można jeszcze przelać przez cienki ręcznik kuchenny lub sitko tak i poczekać aż cały płyn ścieknie. Do tak przygotowanego mleka dodaj syrop z agawy (lub inny środek słodzący), przyprawy i jeszcze raz wszystko razem dobrze zmiksuj.
  2. Przechowuj mleko w chłodnej temperaturze, jest ono odpowiednie do spożycia w ciągu 3 dni. Przed spożyciem najlepiej jeszcze mlekiem dobrze wstrząsnąć, żeby wszystkie składniki były dobrze wymieszane.
Pozostałe informacje

© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt

Foto © Geo-grafika – Shutterstock