Hefeschmelz zum Überbacken
Ser z płatków drożdżowych jest doskonałą wegańską alternatywą dla startego sera – nadaje się zarówno do zapiekanek jak i do pizzy.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Margarynę roztop w garnku. Dodaj do niej mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wodę, płatki drożdżowe i ponownie wszystko razem dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj musztardę, sól, pieprz i wszystko razem podgrzej – i gotowe. Jeśli konsystencja jest za gęsta lub za płynna, wystarczy dolać trochę więcej wody/dorzucić więcej płatków drożdżowych.
Pozostałe informacje

Wskazówka

Taki ser nadaje się do zapiekania na zapiekance, pizzy, suflecie czy na chlebie. Schłodzony smakuje równie dobrze jako pasta na chleb.


Ten przepis na ser z płatków drożdżowych pochodzi z blogu Vegan Guerilla.