Lauchcremesuppe
Ta sycąca i zdrowa Zupa z pora to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Możesz dodać do niej grzanki lub wegańską kiełbaskę.
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pokrój pora na około 3 cm kawałki i umyj. Obierz cebulę i ziemniaki, po czym pokrój na małe kawałki.
  2. Podsmaż na oliwie pora, cebulę i ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Dolej obficie białego wina oraz wodę i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
  3. Teraz wszystko razem dobrze zmiksuj mikserem. Na koniec przelej przez sitko, żeby pozbyć się włókien pora i innych pozostałości.
  4. Aby zrobić sos beszamelowy, rozpuść margarynę w garnku i za pomocą trzepaczki do piany wymieszaj z mąką. Dolej trochę zimnego (!) mleka sojowego i ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj bulionu do smaku i zagotuj. Sos beszamelowy nie powinien być za gęsty. W przeciwnym razie dolej trochę więcej mleka sojowego.
  5. Dolej sos beszamelowy do zupy i dopraw solą, pieprzem oraz białym winem.
  6. 4 garście małych kawałków białego chleba podsmaż wraz z pesto na oliwie.
  7. Serwując posyp zupę koperkowymi grzankami.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Zupę-krem z pora pochodzi z książki kucharskiej »Berlin vegan«, autorki: Tanja Matzku.

Foto © Tanja Matzku