AYRAN – NAPÓJ JOGURTOWY
Spróbuj tego smacznego tureckiego napoju jogurtowego w wersji roślinnej, który jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
rodzaj dania
Napoje
,
Przystawki
rodzaj kuchni
Orientalne
okazja
Na wynos
stil
Klasyczne i podstawowe przepisy
Porcje
Czas przygotowania
2
porcje
1
minut
Porcje
Czas przygotowania
2
porcje
1
minut
Składniki
1
opakowanie
jogurtu sojowego
500 g
250
ml
wody
zimnej
1/4
łyżeczki
soli
kostki lodu
mięta
najlepiej świeża
Sposób przygotowania
Jogurt, wodę i sól wymieszaj w misce trzepaczką lub za pomocą miksera prawie do uzyskania piany. Nalej do dwóch szklanek, serwuj z kostkami lodu i miętą.
Pozostałe informacje
Foto © Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt