Wymieszaj w miseczce olej rzepakowy razem z cynamonem i syropem z agawy. Następnie dodaj do tego plastry banana, które rozgnieć następnie widelcem, aż otrzymasz konsystencję puree.
Dodaj pozostałe składniki do bananowego puree i dobrze razem wymieszaj, tak aby każde ziarno, pestka, orzech i płatek owsiany był pokryty tym puree.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż mieszankę równomiernie na blasze, następnie piecz w piekarniku około 25-30 minut. Co 10 minut sprawdzaj i mieszaj łyżką tak, aby wierzch się nie przypalał. Kiedy musli zarumieni się na złoto wyjmij blachę z piekarnika i przesyp musli do naczynia (miski) by się schłodziło. Jest to ważne, gdyż właśnie podczas takiego stygnięcia musli stanie się smakowicie chrupiące.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Chrupiące bananowo-cynamonowe musli pochodzi z blogu Vegänsch.