Linsenpfanne mit Tomaten & Zucchini
Ta Duszona soczewica od wegańskiego kucharza Bjorn Moschinski zachwyca łatwością przygotowania i smakiem oraz zapewnia uczucie sytości na długo – szczególnie polecana z hummusem.
Porcje
4porcje
Porcje
4porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Umyj cukinie i papryki, po czym pokrój w drobną kostkę. Czosnek przyciśnij rączką noża, żeby łatwiej było go obrać, obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Wypłucz dymkę i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Podgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojone warzywa wraz z rozmarynem. Po około 3 minutach dodaj soczewicę, czosnek, lubczyk, tymianek oraz dymkę i wszystko razem duś jeszcze przez 3 minuty.
  3. Teraz umyj dokładnie pomidory i pokrój w drobną kostkę. Ewentualnie wcześniej je obierz: zrób 4 podłużne nacięcia i zanurz pomidory na około 10 sekund we wrzątku następnie schłodź zimną wodą i obierz.
  4. Tak pokrojone (i obrane) pomidory wrzuć do garnka z pozostałymi warzywami. Następnie dodaj bulionu i dopraw bazylią. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Mąkę zmieszaj z niewielką ilością zimnej wody i ciągle mieszając powoli wlewaj do garnka i krótko zagotuj. Wegański ser pokrój w drobną kostkę i dodaj do potrawy tuż przed podaniem. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Do tego dania znakomicie pasuje domowy hummus.
Pozostałe informacje

Ten przepis został ułożony przez wegańskiego kucharza Björn Moschinski dla Tygodnia na Weganie

Foto © Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt