Przysmak rolnika
Zaspokój swój głód tym smacznym prostym daniem zawierającym ziemniaki, cukinię i fasolkę szparagową.
Porcje Czas przygotowania
2porcje 60minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 60minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w około 0,5cm plasterki, łódki lub kawałki. Gotuj w posolonej wodzie przez 15-20 minut i przełóż do durszlaka by ściekła z nich woda.
  2. Warzywa umyj i pokrój według uznania w plasterki lub kawałki.
  3. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć cukinię, połówki pomidorków, fasolkę szparagową, cebulę dymkę, paprykę i marchew i wszystko razem duś ciągle mieszając. Zwiększ trochę ogień i dolej wody. Upewnij się, żeby warzywa były uduszone a nie przypieczone. Po 5 minutach dodaj groszek. Dopraw pieprzem cayenne, papryką w proszku, solą i pieprzem. Przełóż warzywa na talerz. Warzywa powinny być lekko twardawe.
  4. Na tej samej patelni dolej trochę oleju i podsmaż plasterki ziemniaków na złoto-brązowo (około 5 minut). Dopraw solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodaj duszone warzywa i wszystko razem ostrożnie wymieszaj. Jeśli chcesz, dorzuć jeszcze wędzone tofu lub wegańskie kiełbaski. Serwuj na gorąco posypany posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
  6. Pasuje do tego chleb i dipy.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Przysmak rolnika został ułożony przez Joannę Parszutowicz na potrzeby fundacji Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt .

Foto © Rimma Bondarenko- Shutterstock