Pulled-Pilz-Sandwich
Proponujemy kolejny pyszny i całkiem wegański wariant klasycznego mięsnego burgera – tym razem w roli głównej doprawiony, grillowany boczniak.
Porcje Czas przygotowania
4burgery 50minut
Porcje Czas przygotowania
4burgery 50minut
Składniki
Bocziaki:
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Oliwę dobrze wymieszaj z sosem BBQ (kupionym lub z przepisu: Jackfruit burger). Dodaj boczniaki do marynaty i wymieszaj, odstaw na około 30 minut by dobrze nasiąkły. Teraz grilluj grzyby z każdej strony przez około 4 minuty (na największym płomieniu – tzw. grillowanie bezpośrednie) , po czym przesuń dalej od płomienia (grillowanie pośrednie) na dalsze 7 minut, aż staną się lekko chrupiące. Następnie porwij-pokrój boczniaki na paski.
  2. Marchewkę pokrój na cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce. Bułki przepołów i lekko podpiecz na grillu (zaledwie około 2 minuty) środkiem do dołu. Dolną połówkę posmaruj majonezem, połóż szpinak, porcję boczniaka i marchewki, przykryj górną połówką bułki.
Pozostałe informacje

 

Dodatkowa wskazówka

Możesz pokroić boczniak na paski już przed marynowaniem i podpiec-grillować na żeliwnym grillu lub żeliwnej patelni grillowej.

 

Ten przepis na Grzybowy burger pochodzi z książki kucharskiej »Vegan grillen kann jeder« (Grillować wegańsko może każdy), autorzy: Nadine Horn i Jörg Mayer (Neun Zehn Verlag).

Foto © Nadine Horn & Jörg Mayer