Makaron ze słodkich ziemniaków z sosem z awokado
Porcje Czas przygotowania
2porcje 30minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 30minut
Sposób przygotowania
  1. Słodkiego ziemniaka obierz i za pomocą specjalnej tarki lub temperówki do warzyw pokrój na cienki „makaron”.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim makaron na średnim ogniu przez kilka minut. Dodaj szpinak i smaż, aż straci na objętości. Od czasu do czasu zamieszaj. Na koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę i doprawiam solą i pieprzem. Smaż na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanego efektu.
  3. Aby przygotować sos, zmiksuj awokado z 150 ml mleka kokosowego i imbirem w blenderze. Wlej sos do małego rondelka i podgrzej na małym ogniu (nie doprowadź do wrzenia). W razie potrzeby dodaj pozostałą część mleka kokosowego, jeśli sos jest zbyt gęsty (w zależności od konsystencji mleka kokosowego). Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem w proszku, płatkami chilli i sokiem z cytryny.
  4. Sos możesz podawać osobno lub dodać na patelnię i krótko wszystko razem wymieszać. Wierzch posyp pietruszką.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: healthy on green, Deniz Kilic