Sałatka z awokado z dressingiem jogurtowym
rodzaj dania
Sałatki
allergen/składnik
Bez glutenu
okazja
Impreza
,
Na wynos
cecha
Szybkie
,
Zdrowe
Porcje
Czas przygotowania
2
porcje
5
minut
Porcje
Czas przygotowania
2
porcje
5
minut
Składniki
Sałata liściasta
maksymalnie pół główki sałaty
200
g
ciecierzycy
10
pomidorków cherry
1
awokado
2
ogórki kiszone
250
g
jogurtu roślinnego
1
łyżka
Tahini
czosnek w proszku
sok z cytryny
opcjonalnie
pieprz
do smaku
Sposób przygotowania
Posiekaj pomidorki koktajlowe i ogórki.
Usuń z awokado pestkę i pokrój awokado na kawałki.
Posiekaj sałatę i umieść ją w dużej misce razem z ciecierzycą i resztą składników.
W małej miseczce wymieszaj jogurt, tahini i czosnek w proszku. Następnie wymieszaj dressing z sałatką.
Pozostałe informacje
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”
Zdjęcie © Anna Stief