Wegańskie klopsy po królewiecku
To wegańska wersja tradycyjnego dania kuchni niemieckiej, a dokładniej pochodzącego jeszcze z Prus Wschodnich. Nazwa klopsów pochodzi z histrorycznego miasta Królewiec (dzisiaj Kalinigrad).
Porcje Czas przygotowania
4porcje 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje 30 minut
Składniki
Klopsy
Sos
Sposób przygotowania
  1. Do przygotowania klopsów, rozdrobnij tofu widelcem i wymieszaj z pozostałymi składnikami z wyjątkiem wywaru warzywnego. Ciasto nie powinno być zbyt miękkie, w przeciwnym razie klopsiki rozpadną się podczas gotowania. W razie potrzeby wystarczy dodać trochę mąki.
  2. Teraz uformuj kulki z ciasta wielkości piłeczki do ping- ponga i gotuj je w wywarze roślinnym przez 10 minut. Następnie wyjmij klopsiki z bulionu i odstaw na bok. Nie wylewaj bulionu, ponieważ jest on nadal potrzebny do przygotowania sosu.
  3. Do przygotowania sosu, roztop masło i wymieszaj je z mąką. Stopniowo podlewaj (zdeglazuj) mieszankę bulionem warzywnym i ciągle mieszaj. Gotuj sos na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj śmietanę, sok z cytryny i kapary. Na końcu podgrzej klopsiki w sosie.
  4. Z klopsami szczególnie dobrze komponują się gotowane ziemniaki.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Wegańskie klopsy po królewiecku został opracowany na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.

Foto © Minadezhda – Shutterstock