American cookies
Porcje Czas przygotowania
ok 10ciastek 40minut
Czas oczekiwania
70minut
Porcje Czas przygotowania
ok 10ciastek 40minut
Czas oczekiwania
70minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Dwa jabłka zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, a jedno pokrój z malutką kosteczkę. Krówki rownież pokrój na małe kawałeczki.
  2. Roślinny tłuszcz (masło, margarynę lub olej kokosowy) dokładnie zmiksuj z brązowym cukrem, szczyptą soli oraz wanilią. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj starte jabłka i wszystko razem wymieszaj.
  3. Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dobrze wymieszaj, do powstania zwartego ciasta (można w tym celu użyć miksera z końcówką do zagniatania).
  4. Do masy dodaj pokrojone w kostkę jabłko oraz krówki. Ciasto uformuj w kulę i odstaw do lodówki na ok. 40 minut.
  5. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Z masy uformuj niewielkie kulki i układaj na blaszce (pamiętaj o zachowaniu odstępów pomiędzy ciasteczkami). Każdą kulkę delikatnie spłaszcz i obsyp delikatnie migdałami.
  6. Ciastka piecz przez ok. 15 minut, aż do zrumienienia.
Pozostałe informacje

© Zdjęcie: Jiri Hera, Adobe Stock