Dwa jabłka zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, a jedno pokrój z malutką kosteczkę. Krówki rownież pokrój na małe kawałeczki.
Roślinny tłuszcz (masło, margarynę lub olej kokosowy) dokładnie zmiksuj z
brązowym cukrem, szczyptą soli oraz wanilią. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj starte jabłka i wszystko razem wymieszaj.
Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dobrze wymieszaj, do powstania zwartego ciasta (można w tym celu użyć miksera z końcówką do zagniatania).
Do masy dodaj pokrojone w kostkę jabłko oraz krówki. Ciasto uformuj w kulę i odstaw do lodówki na ok. 40 minut.
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Z masy uformuj niewielkie kulki i układaj na blaszce (pamiętaj o zachowaniu odstępów pomiędzy ciasteczkami). Każdą kulkę delikatnie spłaszcz i obsyp delikatnie migdałami.
Ciastka piecz przez ok. 15 minut, aż do zrumienienia.