rodzaj dania: Desery / wypieki

Wegański kopiec kreta

Wegański kopiec kreta

Kto nie zna tego kultowego ciasta z pudełka? Kakaowy biszkopt, puszta i lekka jak chmurka masa z kawałkami czekolady oraz banany. To ciasto w wersji wegańskiej jest jeszcze pyszniejsze! mehr …

Mazurek (nie tylko) wielkanocny

Mazurek (nie tylko) wielkanocny

Klasyk wielkanocnego stołu w roślinnym wydaniu. Czekoladowy i orzechowy krem cudownie komponują się z kruchym spodem. Ten wypiek możesz z powodzeniem przygotować nie tylko na święta. mehr …

Wegański biszkopt

Wegański biszkopt

Niezawodny przepis na pięknie wyrośnięty i lekki jak puch biszkopt roślinny – bez jajek i mleka. Może służyć za bazę do wegańskich tortów. mehr …

Wegańskie oponki

Wegańskie oponki

Ekspresowy przepis na oponki serowe, oczywiście w 100% wegańskie. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników i odrobinę wolnego czasu. mehr …

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to jedno z najłatwiejszych ciast. Wystarczy wymieszać sypkie składniki, zetrzeć jabłka oraz masło i już szarlotka prawie gotowa. mehr …

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Jeden z najsłynniejszych wegańskich deserów – mus czekoladowy na aquafabie, czyli deser w duchu zero waste, wykorzystujący wodę po ciecierzycy. mehr …

Kokosanki

Kokosanki

Popularne ciasteczka w wegańskim wydaniu. Szybkie i tanie w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczne. mehr …

Idealne brownie

Idealne brownie

Mocno czekoladowe, bardzo słodkie, chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Po prostu brownie idealne! mehr …

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Niesamowiecie wilgotna, mocno cytrynowa – po prostu idealna. Babka cytrynowa, która idealnie sprawdzi się jako Wielkanocny wypiek. mehr …

Roślinne Monte

Roślinne Monte

Wegański deser do złudzenia przypominający w smaku znane nam wszystkim Monte. Koniecznie musisz go spróbować. mehr …

Krem a’la Nutella

Krem a’la Nutella

Pyszna domowa, zdrowsza wersji popularnej Nutelli, z dużą ilością orzechów i kakao. Jej smak pokochają nie tylko dzieci. mehr …

Piernik

Piernik

Klasyczny, niezwykle aromatyczny, świąteczny piernik w roślinnej odsłonie, która niczym nie ustępuje wersji klasycznej. mehr …

Tofurnik dyniowy

Tofurnik dyniowy

Dynia – królowa jesieni, w wydaniu na słodko. Tofurnik z jej dodatkiem kusi przepięknym kolorem i oryginalnym, lekko korzennym smakiem. mehr …

American cookies

American cookies

Wegańskie ciasteczka z dodatkiem jabłka i krówek, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku – idealna przekąska na każdą porę dnia. mehr …

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

Łatwe w przygotowaniu i cudownie pachnące: gorące pieczone jabłka to doskonała propozycja na zimowe dni! mehr …

Pączki z dżemem

Pączki z dżemem

Te wegańskie pączki świetnie sprawdzą się jako wypiek na Tłusty Czwartek. Mogą być nadziewane według własnego uznania. Są lekkie, puszyste, pyszne! mehr …

Chlebek jabłkowy

Chlebek jabłkowy

Ten wilgotny wegański chlebek jabłkowy jest podobny do popularnego chlebka bananowego. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i dodatkowo pełen orzechów laskowych i rodzynek. mehr …

Chrupki czekoladowo-kokosowe

Chrupki czekoladowo-kokosowe

Dzięki temu przepisowi na chrupki czekoladowo-kokosowe możesz przygotować pyszną przekąskę bez większego wysiłku i przy użyciu zaledwie kilku składników. mehr …

Czekoladowe babeczki

Czekoladowe babeczki

Te czekoladowe babeczki posmakują każdemu. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i oprócz walorów smakowych mogą służyć dodatkowo za świetną dekorację sołu. mehr …

Marcepan

Marcepan

Przepis na domowy marcepan inspirowany wyrobem z Lubeki, zwanej stolicy marcepanu. mehr …

Tort Sachera

Tort Sachera

Tort Sachera to specjalność kuchni wiedeńskiej. Ciasto z tego ciasta można również wykorzystać do przygotowania muffinów lub jako baza do innych ciast. mehr …

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Dzięki marchewce ciasto jest wyjątkowo soczyste, a dodatek kremowego serka sprawia, że jedzenie tego deseru jest czystą przyjemnością! mehr …

Pudding chlebowy

Pudding chlebowy

Ten klasyczny estoński deser smakuje na ciepło i na zimno i może być przygotowany również z mrożonymi owocami. mehr …

Wegańskie jagodzianki

Wegańskie jagodzianki

Nasz przepis na wegańskie jagodzianki to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkich drożdżówek. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. mehr …

Koktajl „Lawa”

Koktajl „Lawa”

Wszystkie wyspy hawajskie są pochodzenia wulkanicznego. Świecąca lawa w tym klasycznym hawajskim koktajlu na szczęście składa się tylko z pysznych truskawek. mehr …

Wegańskie faworki

Wegańskie faworki

Faworki w wersji wegańskiej to świetna propozycja na Tłusty Czwartek. Proste w przygotowaniu, kruche i delikatne zasmakują łasuchom. mehr …

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie w wersji wegańskiej to super pomysł na słodkie weekendowe śniadanie dla dwojga. Ich smak podkreślą świeże owoce i posypka z cukru pudru. mehr …

Dżem z mirabelek

Dżem z mirabelek

Mirabelki są zdecydowanie niedocenione w kuchni. Z tych „podwórkowych” owoców można przygotować przepyszny i słodko-kwaśny dżem na śniadanie, jako dodatek do gofrów i naleśników. mehr …

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach powidła śliwkowe to wspaniała propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie. Pasuje do chałki, bułeczek, gofrów, naleśników i pancakes. mehr …

Espresso shake z białą czekoladą

Espresso shake z białą czekoladą

Ten Espresso shake z białą czekoladą jest aksamitnie kremowe i przyjemnie słodkie oraz zapewnia wyjątkowe orzeźwienie. Co więcej, pasuje doskonale zarówno do normalnej kawy, jak i zbożowej czy łubinowej. mehr …

Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami

Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami

Te proste wegańskie lody zrobisz bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Ich sekret tkwi w tłustym mleku kokosowym i maśle orzechowym, a całości dopełniają słodko-słone fistaszkowe chrupki – po prostu pycha! mehr …

Cytrynowe muffinki z ciecierzycy

Cytrynowe muffinki z ciecierzycy

Proste i smaczne ciasto, które możesz upiec jako babeczki w foremkach na muffiny albo w dużej formie jako normalne ciasto. Z wierzchu delikatnie chrupiąca, miejscami popękana skórka, a pod nią wilgotne ciasto przywodzące na myśl babciną babkę cytrynową, koniecznie posypane cukrem pudrem. Co więcej, ciecierzyca absolutnie niewyczuwalna w smaku, a dzięki niej ciasto wychodzi, jakby było z jajkami. mehr …

Caffè Mocca

Caffè Mocca

Ta czekoladowo-kremowa, wegańska Mocca Latte to doskonały wybór na chłodne dni i wieczory – przyjemnie rozgrzewa i dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi poprawia nastrój. mehr …

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy lub jak kto woli »miód« daktylowy – zdrowy syrop do słodzenia zamiast cukru. Jest niedrogi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Znakomity na naleśniki, do owsianki, jaglanki, do deserów i ciast. mehr …

Zielony budyń jaglany

Zielony budyń jaglany

Oto przepis na wyjątkowy budyń z kaszy jaglanej – pełen zieleni i smaku. Kremowe awokado, mięta i bogata w żelazo i chlorofil chlorella. Idealnie komponuje się z figami, malinami i jeżynami. mehr …

Owsiana kostka z rabarbarem

Owsiana kostka z rabarbarem

Oto propozycja smacznego, bezglutenowego deseru – przyjemnie kwaskowy rabarbar, z dodatkiem kwiatów dzikiego bzu, otulony lekkim owsianym ciastem. mehr …

Wyjątkowe trój-kolorowe smoothie

Wyjątkowe trój-kolorowe smoothie

Podaruj sobie chwilę przyjemności z tym Wyjątkowym trójkolorowym smoothie zrobionym z tofu jedwabistego, banana i owoców leśnych – wygląda szałowo, a smakuje jeszcze lepiej. mehr …

Placki dyniowo-gryczane

Placki dyniowo-gryczane

Te dyniowo-gryczane placki są miękkie i puszyste a dzięki użyciu zdrowej mąki gryczanej – lekkie i bezglutenowe. Doskonale smakują z syropem z agawy, daktylowym, lub klonowym – do tego koniecznie orzechy i cząstki pomarańczy lub pestki granatu. mehr …

Pudding z tapioki i z mango

Pudding z tapioki i z mango

Oto przepis na najlepszy kremowy pudding z tapioki. Sekretem jego wyjątkowego smaku jest połączenie delikatnego kokosa z wyrazistym słodkim mango, jednym słowem – zdrowy, szybki i pyszny deser. mehr …

Czekoladowe pralinki-serca

Czekoladowe pralinki-serca

Domowe czekoladowe pralinki – przepis bardzo prosty, gdyż tylko trzy składniki. Natomiast same pralinki – rozpływające się w ustach, aksamitne i bez glutenu. mehr …

Wegański tort kawowy z wiśniami

Wegański tort kawowy z wiśniami

Delikatny tort dla wielbicieli kawy – z wiśniami i lekkim kremem z nerkowców. Doskonale smakuje i efektownie wygląda – idealny na rodzinne i przyjacielskie spotkania. mehr …

Roladki figowo-cynamonowe raw

Roladki figowo-cynamonowe raw

Te Roladki figowo-cynamonowe to słodycz bez wyrzutów sumienia. Są zdrowe między innymi dzięki zawartości cennego błonnika a sam przepis jest szybki i prosty – tylko sześć składników i nie wymaga pieczenia. mehr …

Koktajl jagodowy z wanilią

Koktajl jagodowy z wanilią

Ten pyszny Koktajl jagodowy z wanilią to szybki i prosty deser lub śniadanie w upalne dni i nie tylko. Co więcej, zawarte w nim mleko kokosowe sprawia, że napój jest sycący, a czarne jagody zapewniają sporą dawkę witamin – to jedne z najzdrowszych owoców. mehr …

Wegański sernik jogurtowy

Wegański sernik jogurtowy

Delikatny, aksamitny jagielnik jogurtowy na owsiano-daktylowym spodzie i z polewą z dżemu malinowego. Nowa odsłona roślinnego sernika z kaszy jaglanej. mehr …

Makowiec tradycyjny

Makowiec tradycyjny

Pora na szczyptę tradycji – Makowiec tradycyjny. Wilgotne drożdżowe ciasto, mnóstwo słodkiego maku oraz gruba warstwa białego lukru. Oczywiście masa makowa musi być prawdziwie domowa i pełna najlepszych dodatków. mehr …

Wegańska panna cotta

Wegańska panna cotta

Panna cotta to delikatny włoski deser – tutaj w wersji jeszcze lżejszej bo wegańskiej. Wbrew pozorom to bardzo prosty deser, który wyczarujesz z niewielkiej liczby składników. mehr …

Gofry owsiane z owocami

Gofry owsiane z owocami

Oto prosty i szybki przepis na gofry z płatków owsianych błyskawicznych . Możesz przygotować je z ulubionymi dodatkami i zjeść na śniadanie, na deser, albo zabrać na wynos. mehr …

Wegański sernik wiedeński

Wegański sernik wiedeński

Proponujemy Wegański sernik po wiedeńsku – w nowej wersji bo zrobiony z tofu i kaszy jaglanej, tradycyjny bo z rodzynkami i polany czekoladą. Doskonały deser na niejedną bardziej lub mniej uroczystą okazję. mehr …

Bita śmietana z mleka kokosowego

Bita śmietana z mleka kokosowego

Proponujemy przepis na bitą śmietanę na bazie mleczka kokosowego. Przekonaj się, że zrobienie wegańskiej bitej śmietany, jest równie proste jak tej tradycyjnej. mehr …

Wegański miodownik

Wegański miodownik

Miodownik czyli tradycyjne ciasto na święta – tutaj w wersji wegańskiej. Ciasto to składa się z kruchych blatów ciasta przełożonych masą budyniową, do tego koniecznie daktyle, czekolada i orzeszki ziemne – wyborny deser na niejedną wyjątkową okazję. mehr …

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Te chrupiące Chipsy z jarmużu stanowią świetną i zdrową alternatywę dla konwencjonalnych chipsów. Taka przekąska umili niejeden filmowy wieczór lub niejedną imprezę ze znajomymi. mehr …

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Te chrupiące Warzywne chipsy stanowią świetną i zdrową alternatywę dla konwencjonalnych chipsów. Taka przekąska umili niejeden filmowy wieczór lub niejedną imprezę ze znajomymi. mehr …

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Oto przepis na proste i słodkie ciasto drożdżowe – zrobisz je bez użycia mleka czy jajek. Z takiego ciasta możesz upiec właśnie chałkę, bułeczki lub inne wybrane wypieki. mehr …

Wegańska bita śmietana

Wegańska bita śmietana

Ta roślinna bita śmietana wzbogaci niejeden deser – możesz ją używać w ten sam sposób co konwencjonalną bitą śmietanę z krowiego mleka. mehr …

Roślinne tiramisu

Roślinne tiramisu

Jest to wersja bezglutenowa, bezcukrowa i bezalkoholowa, jakże ulubionego przez wielu, włoskiego deseru. Ten jest zdecydowanie zdrowszy i lżejszy od konwencjonalnego tiramisu – w 100% roślinny i pełen naturalnej słodyczy. mehr …

Marchewkowe kulki mocy

Marchewkowe kulki mocy

To propozycja ciasta marchewkowego w wersji raw, czyli bez pieczenia. Nie ma w nim również cukru ani mąki. Tutaj w postaci kulek mocy, które dodadzą energii i pozostawią na długo miły smak w ustach. A co więcej – przygotowuje się je w zaledwie kilka minut. mehr …

Limonkowy sernik z nerkowców

Limonkowy sernik z nerkowców

Ten Limonkowy sernik z nerkowców nie zawiera cukru, poza tym naturalnym z owoców. Dlatego jest on zdrowszy i ma lekko słodkawą nutę. Limonkowo-waniliowa masa ciekawie kontrastuje z lekko słodkim daktylowym spodem. mehr …

Tort »leśny mech«

Tort »leśny mech«

Oto zielony tort szpinakowy bez szpinakowego posmaku. Przełożony śmietanką kokosową, obsypany kolorowymi owocami wygląda pięknie a smakuje delikatnie słodko, jednym słowem – wyborny. mehr …

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

Ten wyjątkowy przepis na Szarlotkę z kruszonką nie dość, że jest nieskomplikowany, to jeszcze smakuje ona po prostu niebiańsko. mehr …

Bananowy przysmak

Bananowy przysmak

Bananowy przysmak to doskonała przekąska na słodko. Łatwy w przygotowaniu i możesz go długo przechowywać w lodówce. mehr …

Szafranowe Mango Lassi

Szafranowe Mango Lassi

To Szafranowe Mango-Lassi dzięki swojemu egzotycznemu aromatowi pasuje zarówno jako uzupełnienie potraw indyjskich jak i jako orzeźwiający napój sam w sobie. mehr …

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Naleśniki są łatwe i szybkie do zrobienia, smaczne, z dowolnym farszem według uznania – na śniadanie, podwieczorek lub deser. mehr …

Praliny raw

Praliny raw

Te Praliny w stylu raw są bez cukru oraz mąki i robi się je w mgnieniu oka. Zdrowa i smaczna alternatywa dla czekolady i spółki. mehr …

Jabłecznik w stylu raw

Jabłecznik w stylu raw

Ten pysznie owocowy Jabłecznik w stylu raw z migdałami, kremem z orzechów nerkowca i rodzynkami jest doskonałą propozycją zdrowego deseru na upalny dzień i nie tylko. mehr …

Anmelden

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa