Proponujemy przepis na brokułowe kotleciki, które są wręcz stworzone do wegańskich burgerów. Na ciepło, w połączeniu z sałatą, świeżymi kiełkami i kremowymi sosami, w pełnoziarnistej bule z pewnością poprawią nastrój w niejeden chłodny, pochmurny dzień. A co więcej – te burgery to świetne źródło białka, wapnia i żelaza!
W młynku zmiel płatki owsiane na mąkę. Posiekaj czosnek i pietruszkę. Marchew zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. W dużej misce zblenduj różyczki brokuła i marchew, tak żeby utworzyły w miarę jednolitą pastę. Dodaj czosnek i pietruszkę i dalej blenduj.
Tofu odsącz z zalewy. Owij w ręcznik papierowy i połóż coś ciężkiego np. drewnianą deskę do krojenia. Zostaw na co najmniej 15 minut. Dzięki temu tofu pozbędzie się nadmiaru wody.
Do zblendowanej masy dodaj mąkę z płatków owsianych, rozdrobnione tofu, miso, tahinę i mieszaj rękami, aż powstanie jednolita masa, która jest zwarta.
Uformuj kotlety o średnicy mniej więcej kajzerki. Piekarnik nagrzej do 200C. Piecz na blasze posmarowanej oliwą z oliwek przez 20 minut, potem odwróć kotlety i piecz jeszcze 10 minut, żeby przypiekły się z obu stron. Uważaj, by kotlety podczas przewracania nie pękły! Formuj bardziej płaskie, wtedy będzie łatwiej przewracać.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Burgery z brokuła, tofu i miso pochodzi z blogu pommes pommes.