Zutat: czosnku

Loco Moco

Loco Moco

Loco Moco to hawajski klasyk. A to nasza wegańska wariacja na jego temat! mehr …

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Poznaj naszą propozycję klasycznej i niezwykle aromatycznej zupy kurkowej w wersji wegańskiej. mehr …

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras) to znakomity zastępnik tego francuskiego przysmaku, jest smaczny, etyczny i kremowy. Bazą do tego przepisu są pieczarki, soczewica i orzechy włoskie. mehr …

Mac & cheese z dyni

Mac & cheese z dyni

Mac & cheese to słynna amerykańska potrawa w tradycyjnej wersji opierająca się o ciągnący ser żółty. W naszej wegańskiej wersji ser przygotowany jest z musu dyniowego. mehr …

Pikle angielskie

Pikle angielskie

Pikle angielskie chociaż z nazwy nawiązują do brytyjskich przekąsek obecne są w kuchniach wielu państw. Spróbuj naszego przepisu z miksem warzyw: ogórków, kalafiora, marchewek, papryki zanurzonych w esencjonalnej marynacie. Idealne na imprezę jako zakąska przed daniem głównym. mehr …

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

Marynowane grzybki to tradycyjna polska potrawa popularna na imprezach i podczas świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Świetna przekąska z ostrym, octowym posmakiem. mehr …

Bulion na zupę i domowe kostki bulionowe

Bulion na zupę i domowe kostki bulionowe

Kostki bulionowe własnej roboty to świetna opcja na przygotowanie szybkiej zupy. Odmrażasz i zupa gotowa. Kostki to rownież smakowity dodatek do ryżu, makaronu, kaszy czy gotowych potraw jak paella, leczo, spaghetti. mehr …

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to klasyk polskiej kuchni. Ich kwaśny smak wzbogacony o nutę czonsku i ziół idealnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem majonezu, jako warzywo do obiadu oraz na kanapki. mehr …

Hummus

Hummus

Hummus to wyjątkowa pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku i tahini. Pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu – idealny jako zdrowa, pożywna i szybka przekąska. Doskonały do chleba lub jako dip do świeżych warzyw. mehr …

Leczo

Leczo

Ten przepis na wegańskie leczo to węgierski klasyk. Połączenie smaków cukinii, papryki, pomidorów i bakłażana to prawdziwa uczta dla podniebienia. Urozmaicaj tę potrawę dowolnie dodając np. pieczarki lub wędzone tofu. mehr …

Słodki sos chili

Słodki sos chili

Pyszny, domowy słodki sos chili. Świetnie sprawdza się jako składnik sosów sałatkowych, sosów do maczania sajgonek czy spring rolls, pasuje do pizzy i zapiekanek, wytrawnych gofrów, do kanapek czy ziemniaków. mehr …

Sos pomidorowy do pizzy i makaronu

Sos pomidorowy do pizzy i makaronu

Sos pomidorowy do klasyk w każej kuchni. Nasza receptura łączy w sobie smaki Italii, a więc idealnie sprawdza się jako sos do pizzy, lazanii, wszelkiego rodzaju makaronów, a nawet jako baza do leczo.

Kotlety sojowe a´la soczyste steki

Kotlety sojowe a´la soczyste steki

Kotlety sojowe nie muszą być nudną, bezsmakową »tekturą«, kluczem do sukcesu jest ich właściwe przyrządzenie. Dzięki temu przepisowi smakują jak soczyste, doprawione steki i stanowią smaczne uzupełnienie wielu różnych dań. mehr …

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Wyobraź sobie dobrze upieczonego selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki… niezły pomysł, prawda? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się trochę poświęcić. Inaczej mówiąc: zdrowa i smaczna alternatywa dla typowego polskiego obiadu. mehr …

Meksykańskie klopsiki

Meksykańskie klopsiki

Czas na meksykańską nutę w kuchni. Intensywne kolory i smaki, kilka minut przygotowania i smażenia i meksykańskie klopsiki na bazie kaszy jaglanej gotowe. Zawiń je w tortille, dodaj ulubione warzywa i sosy – poprostu pycha! mehr …

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym tahini

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym tahini

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym tahini jest bardzo prosta w przygotowaniu, gdyż potrzebujesz niewielu składników. Jej sekret tkwi w gotowanym brokule i bazyliowym tofu, następnie całość polana domowym sosem czosnkowym na bazie pasty sezamowej – inaczej mówiąc: pyszna, zdrowa i pożywna sałatka. mehr …

Pieczone bataty z quinoa i jarmużem

Pieczone bataty z quinoa i jarmużem

Oto kolejny genialny przepis pochodzący z kuchni orientalnej – pieczone połówki batatów faszerowane kaszą quinoa, jarmużem i rodzynkami, po czym polane lekkim sosem śmietanowo-limonkowym. mehr …

Spring rolls

Spring rolls

Delikatne wstążki makaronowe, świeże warzywa, aromatyczne grzyby, nadzwyczaj odżywcze glony i zdecydowany smak mięty, a to wszystko zawinięte w papier ryżowy. Spring rolls – bo o nich mowa – łączą w sobie lekkość i delikatność z niezwykłym bogactwem smaków. Słodko-ostry sos nadaje im dodatkowego charakteru i sprawia, że trudno się im oprzeć. mehr …

Sałatka Fattoush z zaatarem

Sałatka Fattoush z zaatarem

Zapraszamy na libańską ucztę – pochodząca z tego kraju warzywno-chlebowa sałatka Fattoush, której znakiem rozpoznawczym jest dominująca kwaskowatość w towarzystwie mieszanki przyprawowej Za’atar. Głównym składnikiem Za’ataru jest charakteryzujący się właściwościami leczniczymi sumak. mehr …

Wegańska zupa serowa z warzywami

Wegańska zupa serowa z warzywami

Ta zupa to prawdziwy hit – przyjemnie kremowa, dobrze doprawiona i o prawdziwie serowym smaku pomimo, że całkowicie roślinna. Co więcej, z warzywami – dla dodatkowej porcji witamin. mehr …

Ulubiony pasztet wielkanocny

Ulubiony pasztet wielkanocny

Ten wegański pasztet to hit świątecznego stołu. Z ciecierzycy, kaszy jaglanej, jarmużu i suszonych pomidorów – stanowi doskonałą całość z ćwikłą, chrzanem lub wegańskim sosem tatarskim. mehr …

Falafel

Falafel

Wyglądem przypominają małe kotleciki, smakiem i aromatem – orientalną kuchnię. Z zewnątrz chrupiące, w środku przyjemnie miękkie – wyśmienicie pasują do sałatki i hummusu. Doskonały pomysł na zdrową, bezglutenową przekąskę lub dodatek do dania głównego. mehr …

Krem z brokułów

Krem z brokułów

Kremowa zupa z brokułów z dodatkiem wędzonej papryki, koperku i prażonych ziaren słonecznika – pełna witamin, zapewniająca uczucie sytości na długo i po prostu pyszna! mehr …

Baba ghanoush

Baba ghanoush

Baba ghanoush to sztandarowe danie na bliskim Wschodzie – w postaci dipu przyrządzonego z bakłażanów, tahiny oraz wielu innych wyjątkowych i aromatycznych dodatków. Zasmakuj w orientalnej kuchni! mehr …

Ramen z grzybami leśnymi

Ramen z grzybami leśnymi

To azjatyckie danie łączy wyjątkowy smak leśnych grzybów i jarmużu ze słodkością pieczonej dyni. Całość zalana ciepłym, aromatycznym bulionem z wodorostów i uzupełniona o japoński makaron udon. mehr …

Idealny Pad thai

Idealny Pad thai

Pad thai to jedno z najpopularniejszych dań w Tajlandii – idealne połączenie smaków: słodkiego, kwaśnego i pikantnego. Stopień ostrości i dodatki zależą od Ciebie – tutaj w ciekawej wersji z tofu i szpinakiem. mehr …

Idealna tajska zupa Tom-kha

Idealna tajska zupa Tom-kha

Tom-kha to typowa tajska zupa, na bazie mleczka kokosowego. Jest pikantna, słodka i zarazem kwaśna, ze wspaniałym cytrusowym aromatem. Tutaj w wersji całkowicie wegańskiej – czyli bez sosu rybnego. mehr …

Zupa soczewicowo-paprykowa z ananasem

Zupa soczewicowo-paprykowa z ananasem

To idealna propozycja na obiad jak i na kolację. Dzięki soczewicy zupa ta jest zasobna w białko i żelazo, ma przyjemną konsystencję i syci, a kawałki ananasa nadają jej egzotyczny i lekko słodkawy smak. mehr …

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Te chrupiące Chipsy z jarmużu stanowią świetną i zdrową alternatywę dla konwencjonalnych chipsów. Taka przekąska umili niejeden filmowy wieczór lub niejedną imprezę ze znajomymi. mehr …

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Ta pożywna Zapiekanka ziemniaczana z brukselką i rozmarynową posypką smakuje wyjątkowo i aromatycznie. Stanowi doskonałe danie samo w sobie lub może być ciekawym dodatkiem do dania głównego. mehr …

Kalafiorowe mielone

Kalafiorowe mielone

Jest to przepis na wyjątkowe i pyszne kotlety mielone z kalafiora. Receptura jest prosta, szybka i bezglutenowa – istotne jest by trzymać się przepisu i zapoznać się ze wskazówkami. mehr …

Botwinka z mlekiem kokosowym

Botwinka z mlekiem kokosowym

Ta buraczana zupa jest pełna kawałków słodkich warzyw oraz orzechowych liści botwiny w pięknym, żywo różowym kolorze. Połączenie buraka i kokosa to strzał w dziesiątkę – wspaniale się uzupełniają: ten pierwszy jest słodko-winny, a ten drugi łagodny i delikatny. mehr …

Pieczona brukselka z »bekonem« z kokosa

Pieczona brukselka z »bekonem« z kokosa

Ten przepis na Pieczoną brukselkę z bekonem z kokosa to wyjątkowe połączenie wędzono-słodkiego smaku z lekko słoną nutą – gwarantujemy, że już nigdy nie spojrzysz na brukselkę tak samo. mehr …

Wegański twarożek

Wegański twarożek

Nie wyobrażasz sobie śniadania bez twarożku? Proponujemy przepis na Wegański twarożek z orzechów nerkowca, który w smaku łudząco przypomina konwencjonalny serek wiejski. Jego sekret tkwi w dodaniu płatków drożdżowych i garści świeżych ziół. mehr …

Żurek z pieczonym jabłkiem

Żurek z pieczonym jabłkiem

To przepis na wyjątkowy żurek bo z pieczonym jabłkiem natartym ziołami. Co więcej: w tej zupie poczujesz moc zakwasu, ostrość chrzanu, surowość czosnku i esencjonalność majeranku – po prostu pycha. mehr …

Kaszotto z kurkami

Kaszotto z kurkami

Kaszotto to spolszczona, zdrowsza i prostsza wersja włoskiego risotto. Możesz użyć w tym celu obojętnie jakiej kaszy, a dodając kurki i pomidor – nadasz temu daniu wyjątkowy smak i aromat. mehr …

Koperkowy pasztet wegański

Koperkowy pasztet wegański

Ten Koperkowy pasztet wegański z białej kaszy gryczanej i selera jest mocno ziołowy, ale delikatny w smaku. Wspaniale będzie się komponował z ostrą rzeżuchą czy chrzanem, a także musztardą. mehr …

Burgery z brokuła, tofu i miso

Burgery z brokuła, tofu i miso

Proponujemy przepis na brokułowe kotleciki, które są wręcz stworzone do wegańskich burgerów. Na ciepło, w połączeniu z sałatą, świeżymi kiełkami i kremowymi sosami, w pełnoziarnistej bule z pewnością poprawią nastrój w niejeden chłodny, pochmurny dzień. A co więcej – te burgery to świetne źródło białka, wapnia i żelaza! mehr …

Wege rosół

Wege rosół

Ten Wege rosół jest treściwy, o głębokim kolorze jak i równie głębokim smaku. Długo gotowany, pełen warzyw i aromatycznych przypraw – to prawdziwa zupa mocy. mehr …

Bulgur z pomidorami

Bulgur z pomidorami

To danie jest dziecinnie proste i pyszne. Jego główny składnik czyli kasza bulgur nie tylko wzbogaci Twoją kuchnię smakiem z Bliskiego Wschodu ale i ma wiele właściwości prozdrowotnych. mehr …

Kuskus z ziołami i cukinią

Kuskus z ziołami i cukinią

Ten Kuskus z ziołami i cukinią to doskonałe danie na początek wiosny lub gdy po prostu mamy ochotę na coś lekkiego, zdrowego i odświeżającego. mehr …

Wegańska orkiszowa pizza

Wegańska orkiszowa pizza

Ta Wegańska orkiszowa pizza jest wyśmienita. Jej spód jest cienki, a boki chrupiące, wierzch pokrywa najlepszy domowy sos pomidorowy, warzywa oraz wegański parmezan. mehr …

Fettucine z kalafiorowym sosem Alfredo

Fettucine z kalafiorowym sosem Alfredo

Kalafiorowe Alfredo jest lekkie, łatwe i przepyszne. Lekkie, bo choć sos jest gęsty i kremowy, to nie zawiera ani grama tłuszczu. Łatwe, bo wystarczy wszystkie składniki zblendować, zaś przygotowanie dania zajmie mniej więcej tyle czasu, co ugotowanie kalafiora i makaronu. mehr …

Najprostsze nuggetsy z kaszy jaglanej

Najprostsze nuggetsy z kaszy jaglanej

Te Nuggetsy robi się naprawdę szybko i są bardzo proste w przygotowaniu. Są idealną bazą do obiadu, pomysłem na zdrowy fast food (np. jaglane nuggetsy plus pieczone frytki), dodatkiem do tortilli czy na kanapkę. mehr …

Paprykarz warzywny

Paprykarz warzywny

Kolejny klasyk polskiej kuchni to Paprykarz warzywny – jego sekret tkwi w niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Nadaje się doskonale jako przystawka lub w postaci pasty do chleba. mehr …

Gulasz z seitanem i warzywami

Gulasz z seitanem i warzywami

Gulasz to niewątpliwie klasyk w polskiej kuchni. Ten przepis na Gulasz z seitanem i warzywami pokazuje jak łatwo zweganizować tę potrawę, tak aby nie zatraciła swojego wyjątkowego smaku i aromatu. mehr …

Tofu ze szpinakiem w sosie curry

Tofu ze szpinakiem w sosie curry

Te Tofu ze szpinakiem w sosie curry jest aromatycznie doprawione i smacznie kremowe. Nadaje się zarówno jako przystawka jak i danie główne a pasuje do niego ryż lub chlebek naan. mehr …

Wegańskie ziołowe masełko

Wegańskie ziołowe masełko

Ten przepis na smaczne Wegańskie ziołowe masełko znakomicie pasuje do grillowanych kolb kukurydzy, chrupiącej bagietki lub wegańskiego steka z grilla. mehr …

Orzechowa pieczeń

Orzechowa pieczeń

Ta Orzechowa pieczeń z kasztanami, orzechami i grzybami szczególnie polecana do świątecznego obiadu, jest zaskakująco łatwa w przygotowaniu.
mehr …

Duszone warzywa

Duszone warzywa

Ta potrawa to niewątpliwie klasyk w kuchni. Dodając makaron lub ziemniaki otrzymamy sycące główne danie, ale już sama w sobie zachwyca smakiem. mehr …

Tzatziki

Tzatziki

Wegańskie Tzatziki. Czy same jako przekąska czy np. z wegańskim gyrosem i sałatką ze świeżych warzyw – smakuje wyśmienicie. mehr …

Cytrynowa marynata

Cytrynowa marynata

Owocowa, odświeżająca i przyjemnie kwaskowa: ta Cytrynowa marynata od wegańskiego kucharza Stefano Vicinoadio nada wyjątkowego smaku niejednej potrawie z grilla. mehr …

Tofu w stylu »Feta«

Tofu w stylu »Feta«

Potrzebujesz tylko trzy składniki: tofu, przyprawy i dobrą oliwę z oliwę, żeby błyskawicznie przygotować smaczne tofu o smaku sera feta. mehr …

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Dynia jest coraz bardziej popularnym warzywem o różnorodnym zastosowaniu – można z niej zrobić np. tą pełną smaku i aromatu wegańską Zupę dyniową. mehr …

Lasagne

Lasagne

Lasagne jest klasykiem włoskiej kuchni i pasuje prawie na każdą okazję. Ten przepis jest jednym z najlepszych, jeśli chodzi o wegańskie lasagne. mehr …

Orientalne gołąbki

Orientalne gołąbki

Ciekawe połączenie kapusty włoskiej, kaszy bulgur i orientalnych przypraw sprawia, że potrawa ta ma niepowtarzalny smak i aromat. mehr …

Chili sin carne

Chili sin carne

To Chili sin carne, dzięki pikantnym przyprawom, przyjemnie rozgrzewa. Natomiast tofu i zielony orkisz sprawiają, że ta potrawa jest bardzo sycąca.
mehr …

Sałatka Tabbouleh w stylu »raw«

Sałatka Tabbouleh w stylu »raw«

Ta Sałatka Tabbouleh w stylu »Raw« z kaszą gryczaną jest interesującym urozmaiceniem w porównaniu do tej klasycznej z kaszą bulgur. Stanowi doskonałą potrawę samą w sobie lub ciekawy dodatek do wielu dań.
mehr …

Burgery z zielonego orkiszu

Burgery z zielonego orkiszu

Te Burgery z zielonego orkiszu są doskonałe do domowych burgerów ze świeżymi pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i chrupiącą bułką. mehr …

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa