Chlebek jabłkowy
Porcje Czas przygotowania
1blacha 15minut +12 godzin moczenia + 50 min pieczenia
Porcje Czas przygotowania
1blacha 15minut +12 godzin moczenia + 50 min pieczenia
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z orzechami laskowymi, syropem z agawy i rodzynkami i pozostaw na noc.
  2. Rozgrzej piekarnik (200 stopni grzanie góra/dół lub 180 stopni z funkcją termoobiegu).
  3. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jabłkowej i dobrze wymieszaj. Wysmaruj formę do pieczenia i wlej do niej masę.
  4. Chlebek jabłkowy piecz na środkowej półce piekarnika przez około 50 minut. Jeśli wcześniej chlebek stanie się zbyt ciemny, warto umieścić kolejną blachę bezpośrednio nad chlebkiem lub zmniejszyć temperaturę.
  5. Pozostaw chleb do ostygnięcia i wyjmij go z blachy.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

Zdjęcie © A_Lein – Adobe Stock