Ciasto Snickers bez pieczenia
Porcje Czas przygotowania
6porcji 40minut
Porcje Czas przygotowania
6porcji 40minut
Składniki
Na spód
Sposób przygotowania
  1. Płatki owsiane, wiórki kokosowe i słonecznik i zmiel np. w młynku, dodaj kakao, masło orzechowe i namoczone, odsączone daktyle (tyle, aby wyszła klejąca masa o konsystencji, gliny, plasteliny – ok 1/3 porcji). Wyłóż boki i spód formy do tary lub spód tortownicy.
  2. Do reszty daktyli dodaj masło orzechowe, sól i zblenduj do całkowitego połączenia składników. Odstaw na bok.
  3. Do oddzielnej miski wysyp fasolę dobrze odsączoną z zalewy, mąkę kokosową, olej kokosowy, cukier i wanilię oraz mleko sojowe i wszystko zblenduj na gładką masę.
  4. Jasną masę fasolową wyłóż na spód, następnie na nią wyłóż masę ciemną, wszystko posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
  5. Do garnka wlej mleko sojowe (można dodać trochę syropu z agawy), podgrzej, żeby zrobiło się ciepłe (ale nie wrzało). Zdejmij z palnika, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylej na masę. Górę ciasta możesz również udekorować orzeszkami.
  6. Tak gotowe ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Pozostałe informacje

© Zdjęcie: dolphy_tv, Adobe Stock