Kokosanki
Porcje Czas przygotowania
6porcji 10minut
Porcje Czas przygotowania
6porcji 10minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzej do 180ºC. Aquafabę przelej do osobnej miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę (przez ok 7-10 minut). Pod koniec stopniowo dodawaj cukier i mąkę ziemniaczaną po łyżce cały czas ubijając. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.
  2. Kiedy piana będzie idealnie gęsta dodaj wiórki kokosowe i bardzo delikatnie wymieszaj składniki razem, uważając żeby piana nie opadła.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj ciasteczka o kulistym kształcie i wielkości orzecha włoskiego. Piecz ciasteczka w 180ºC przez ok. 15 minut.
Pozostałe informacje

© Zdjęcie: Olena Rudo, Adobe Stock