Krem a’la Nutella
rodzaj dania
Desery / wypieki
allergen/składnik
Bez glutenu
okazja
Przekąski
cecha
Szybkie
Porcje
Czas przygotowania
4
porcje
30
minut
Porcje
Czas przygotowania
4
porcje
30
minut
Składniki
150
g
orzechów laskowych
3
łyżki
kakao w proszku
100
ml
mleka roślinnego
np. sojowego
kilka
namoczonych daktyli
syrop z agawy
do smaku
szczypta
soli
Sposób przygotowania
Orzechy włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 7-8 minut. Uważaj, żeby się za bardzo nie przypiekły.
Po wyciągnięciu ich piekarnika ostudź, a następnie dość dokładnie obierz ze skórki.
Zmiel (np. w młynku do kawy) lub zblenduj z blenderze do otrzymania kremowej konsystencji.
Do miski przełóż zmielone na masę orzechy, dodaj resztę składników i znów porządnie zblenduj całość.
Przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki lub od razu rozkoszuj się tym cudownym smakiem.
Pozostałe informacje
© Zdjęcie:,tarikkaanmuslu, Adobe Stock