Makaron z kalafiorem i sosem musztardowym
rodzaj dania
Dania główne
rodzaj kuchni
Polskie
,
Włoskie
allergen/składnik
Bez orzechów
,
Bez soji
cecha
Niedrogie
Porcje
Czas przygotowania
2
porcje
30
minut
Porcje
Czas przygotowania
2
porcje
30
minut
Składniki
3
łyżki
roślinnego masła
1
łyżka
ostrej musztardy
200
g
makaronu spaghetti lub tagiatelle
1
mały
kalafior
1/2
pęczka
natki pietruszki
4
łyżki
płatków drożdżowych nieaktywnych
sól
pieprz
chilii w płatkach
opcjonalnie
Sposób przygotowania
Masło stop w rondelku i wymieszaj z musztardą. Dodaj pieprz, sól oraz posiekaną natkę i ponownie wymieszaj.
W jednym garnku zagotuj makaron w osolonej wodzie. Gotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
W drugim garnku ugotuj kalafior podzielony na małe różyczki. Kalafior gotuj ok 5-7 minut.
Gdy makaron i kalafior będą ugotowane, odcedź je na sicie.
Przełóż je z powrotem do garnka (jednego), dodaj z wcześniej przygotowany sos maślano-musztardowy, dosyp płatki drożdżowe i wszystko razem wymieszaj.
Całość możesz dodatkowo posypać natką pietruszki i płatkami chilli.
Pozostałe informacje
© Zdjęcie:
fserega, Adobe stock