Paluszki z tofu w panierce
Paluszki z tofu w panierce z mąki cieciorkowej – idealne na przekąskę lub jako lunch/obiad. Proponujemy dwie możliwości podania – klasyczna z sosem czosnkowym lub w wersji fast foodowej, czyli jako hot-tofu (zamiast hot-doga).
Porcje
12sztuk
Porcje
12sztuk
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Tofu pokrój wzdłuż na pasy o grubości około 1 cm. Mąkę z ciecierzycy zmieszaj z wodą, przyprawami i sezamem – panierka nie powinna być zbyt rzadka. Tofu obtocz w panierce i połóż na rozgrzany na patelni olej. Paluszki powinny być przynajmniej do połowy zanurzone w oleju. Smażące się paluszki dodatkowo posyp na górze sezamem. Pilnuj, aby się nie przypaliły i obracaj je, aby z każdej strony były ładnie zarumienione. Kiedy już są gotowe – osusz je z oleju na papierowym ręczniku.
  2. Serwuj z sosem czosnkowym z koperkiem lub użyj jako wkładki do hotdoga (hot-tofu) – smacznego!
Pozostałe informacje

Ten przepis na Paluszki z tofu w panierce pochodzi z blogu Bananowe pole.

Foto © Bananowe pole.