Gebackene Brennesselknödel
Te wegańskie Knedle z pokrzywą są znakomitym pomysłem na urozmaicenie w kuchni. Najlepiej smakują ze świeżą, młodą pokrzywą.
Porcje
4osoby
Porcje
4osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Teraz podgrzej w garnku mleko sojowe i wrzuć kawałki chleba (bułki). Obierz cebulę, posiekaj na małe kawałeczki i dodaj do masy chlebowej. Ugotowane w przeddzień ziemniaki obierz, zetrzyj i dorzuć do masy. Liście pokrzywy posiekaj i też dodaj do pozostałych składników. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wszystko razem dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę by wszystkie smaki się dobrze przeniknęły.
  2. Teraz uformuj mokrymi rękami 8 do 10 podobnej wielkości knedle. Ułóż je na pokrytej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie podgrzej trochę oleju na patelni. Wyjmij knedle z piekarnika, mokrymi rękoma w razie potrzeby popraw ich kształt, obtocz w bułce tartej i podsmaż na patelni aż do uzyskania złotego koloru. Wyłóż na chwilę na ręcznik papierowy i serwuj na gorąco.
Pozostałe informacje

Dodatkowa wskazówka

Jeśli nie jest to pora roku, kiedy można zerwać młode liście pokrzywy, możesz zastąpić je szpinakiem lub czosnkiem niedźwiedzim (świeżym lub mrożonym).


Ten przepis pochodzi z książki »Vegane Hausmannskost«, autorki: Daniela Friedl (Freya Verlag).

Foto © Daniela Friedl