Tylko 30 minut – tyle potrzebujesz aby zrobić smaczną i łatwą zupę Miso. Przygotuj to tradycyjne japońskie danie ze świeżymi warzywami i pozostałymi równie zdrowymi składnikami.
3,5łyżkipasty misojasna lub ciemna – cemna ma intensywniejszy smak
Sposób przygotowania
Zagotuj 2,5 litra wody i dodaj niewielką ilość bulionu warzywnego, ponieważ pasta miso sama w sobie jest bardzo doprawiona, więc by zupa nie okazała się za słona. Dodaj marchewkę i gotuj przez 5 minut. Oddziel od cebuli dymki część zieloną (szczypior) i tylko część białą (cebulki) pokrój w krążki i wraz z pozostałymi warzywami i tofu wrzuć do zupy. Gotuj kolejne 2-5 minut.
Odstaw z palnika i pastę miso dodaj dopiero wtedy, kiedy zupa przestanie się gotować, gdyż przy gotowaniu pasta miso może stracić swój aromat.
Poczekaj około 5 minut by zupa wystarczająco nasiąknęła smakiem, następnie nalej do miseczek i posyp pozostałym szczypiorkiem z dymki.