Sałatka wakacyjna
rodzaj dania
Sałatki
allergen/składnik
Bez glutenu
,
Bez soji
okazja
Impreza
,
Na wynos
cecha
Niedrogie
,
Szybkie
,
Zdrowe
stil
Klasyczne i podstawowe przepisy
Składniki
500
g
młodych ziemniaków
1/2
pęczka
rzodkiewki
3
ogórki małosolne
kilka różyczek brokuła lub kalafiora
opcjonalnie, można wymieć też na kilka ugotowanych szparagów
1/2
czerwonej cebuli
2
łyzki
wegańskiego majonezu
1
łyżeczka
musztardy
sok z 1/2 cytryny
skórka z cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki wyszoruj, przekrój na pół i ugotuj w osolonej wodzie.
Brokuła lub kalafiora również lekko obgotuj i podziel na mniejsze różyczki.
Cebule pokrój w cieniutkie paski i lekko ugnieć ręką.
Ogórki oraz rzodkiewkę pokrój w kosteczkę, a koperek drobno posiekaj.
W małej miseczce połącz musztardę z majonezem. Dodaj skórkę i sok z połowy cytryny. Wymieszaj. Posól i popieprz.
Połącz wszystkie składniki sałatki i wymieszaj. Możesz również jeszcze doprawić do smaku.