Jako lekkie danie lub smaczny dodatek do dania głównego – ta orzeźwiająca Sałatka z soczewicy ze szpinakiem i granatem to doskonała opcja na niejedną okazję.
W przypadku suchej soczewicy – ugotuj ją już wieczór wcześniej według instrukcji na opakowaniu.
Granat rozetnij i wyjmij pestki, najlepiej zrób to w miseczce z wodą: rozcięty granat włóż do wody i palcami wyjmuj pestki. Gdy granat jest w wodzie, białe błonki trzymające pestki w owocu są łatwiejsze do usunięcia, następnie odlej wodę z miseczki.
Wszystkie składniki na sałatkę wrzuć razem do większej miski. Pokrój orzechy.
Składniki do dressingu dokładnie zmiksuj.
Gotowy dressing polej na sałatkę i razem wszystko wymieszaj.
Pokrojone orzechy posyp na sałatkę i tak serwuj.
Smakuje szczególnie dobrze ze świeżym chlebem lub bagietką.
Pozostałe informacje
Przepis na Sałatkę z soczewicy ze szpinakiem i granatem pochodzi z blogu Vegan Heaven.