Bulion zagotuj i polej na steki. Pozostaw steki zamoczone w bulionie na około 10-15 minut, po czym ostrożnie »wyciśnij« nadmiar płynu. W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, obtocz steki w marynacie i odstaw, żeby dobrze nasiąknęły marynatą (jeśli wolisz by były łagodniejsze w smaku – trzymaj je krócej w marynacie).
Teraz przygotuj bułki (lub po prostu użyj gotowe, jeśli zależy Ci na czasie): wymieszaj mąkę z drożdżami i dodaj trochę soli. Następnie zmieszaj olej z wodą i dodaj do mąki z drożdżami i ugnieć ciasto. Uformuj bułki i obtocz w sezamie. Przykryte odstaw w ciepłe miejsce na minimum pół godziny do wyrośnięcia ciasta. Na koniec wstaw bułki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-20 minut (w zależności od piekarnika i szybkości zarumienienia się bułek).
Smaż steki z obu stron po kilka minut aż staną się złocisto-brązowe. Dodatkowo możesz również podsmażyć nadzienie do bułki: wrzuć na patelnię kilka pasków pora i szpinak, posól i opcjonalnie dodaj trochę śmietany sojowej (nie za dużo by konsystencja nadzienia nie była płynna!). Jako pozostałe składniki nadzienia nadają się doskonale: cienko pokrojony burak i czerwona kapusta oraz musztarda z ziarnami gorczycy i keczup.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Sandwich ze stekiem sojowym pochodzi z blogu Vegan Guerilla.