Zutat: sosu sojowego

Klopsiki z tofu

Klopsiki z tofu

Najlepsze klopsiki na świecie. Wygrywają nawet tymi z Ikea. Sprawdzą się zarówno z dodatkiem makaronu i sosu pomidorowego, jak i ziemniaków i surówki. mehr …

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Pyszny, sycący, a zarazem zdrowy barszcz ukraiński jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza w chłodniejsze dni. mehr …

Sałatka sushi

Sałatka sushi

Ten przepis na sałatkę sushi jest bardzo łatwy do wykonania. Doskonałe danie na letnią przekąskę! mehr …

Sos orzechowo-sezamowy

Sos orzechowo-sezamowy

Ten dressing orzechowo-sezamowy jest bardzo uniwersalny, nadaje się zarówno jako dressing do sałatek, jako marynata do tofu, jak i dip do świeżych warzyw.
mehr …

Cudowny dressing

Cudowny dressing

Ten cudowny dressing jest szybki w przygotowaniu, a przy tym ma kremową konsystencję i świetnie nadaje się do sałatek lub jako dip do warzyw. mehr …

Szaszłyki Satay z tofu

Szaszłyki Satay z tofu

Te lekko pikantne szaszłyki satay doskonale nadadzą się na grilla w ciepłe dni, ale można je również z powodzeniem przygotować na patelni. mehr …

Loco Moco

Loco Moco

Loco Moco to hawajski klasyk. A to nasza wegańska wariacja na jego temat! mehr …

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras) to znakomity zastępnik tego francuskiego przysmaku, jest smaczny, etyczny i kremowy. Bazą do tego przepisu są pieczarki, soczewica i orzechy włoskie. mehr …

Wegańska ryba Tofu

Wegańska ryba Tofu

Wegańska Ryba Tofu to przepyszny pomysł na to jak zastąpić rybę zachowując jej smak i aromat. Podawaj z frytkami i keczupem. mehr …

Świąteczny Bigos Wegański

Świąteczny Bigos Wegański

Świateczny bigos o tradycyjnym polskim smaku z nutą leśnych grzybów, wędzonych śliwek i jałowca z dodatkiem skwarków z wędzonego tofu. Obowiązkowo na wigilijnym stole. mehr …

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Wyobraź sobie dobrze upieczonego selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki… niezły pomysł, prawda? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się trochę poświęcić. Inaczej mówiąc: zdrowa i smaczna alternatywa dla typowego polskiego obiadu. mehr …

Burger jaglano-buraczany w tofu

Burger jaglano-buraczany w tofu

Jeśli lubisz poeksperymentować w kuchni – ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pyszny, zdrowy i o pięknej barwie jaglano-buraczany burger w niecodziennej kombinacji – tutaj w towarzystwie tofu zamiast bułki. mehr …

Spring rolls

Spring rolls

Delikatne wstążki makaronowe, świeże warzywa, aromatyczne grzyby, nadzwyczaj odżywcze glony i zdecydowany smak mięty, a to wszystko zawinięte w papier ryżowy. Spring rolls – bo o nich mowa – łączą w sobie lekkość i delikatność z niezwykłym bogactwem smaków. Słodko-ostry sos nadaje im dodatkowego charakteru i sprawia, że trudno się im oprzeć. mehr …

Tofu po syczuańsku

Tofu po syczuańsku

Ognista, aromatyczna i kolorowa – taka jest kuchnia syczuańska. Przepis na Tofu po syczuańsku to z pewnością doskonały wybór dla miłośników egzotycznych i rozgrzewających potraw. mehr …

Ramen z grzybami leśnymi

Ramen z grzybami leśnymi

To azjatyckie danie łączy wyjątkowy smak leśnych grzybów i jarmużu ze słodkością pieczonej dyni. Całość zalana ciepłym, aromatycznym bulionem z wodorostów i uzupełniona o japoński makaron udon. mehr …

Wegańska zupa Pho

Wegańska zupa Pho

Zupa Pho to wietnamski rosół, którego kluczowymi składnikami są opalone cebule i imbir, aromatyczne przyprawy oraz świeże zioła, którymi posypuje się miskę pełną gorącego wywaru. mehr …

Idealny Pad thai

Idealny Pad thai

Pad thai to jedno z najpopularniejszych dań w Tajlandii – idealne połączenie smaków: słodkiego, kwaśnego i pikantnego. Stopień ostrości i dodatki zależą od Ciebie – tutaj w ciekawej wersji z tofu i szpinakiem. mehr …

Idealna tajska zupa Tom-kha

Idealna tajska zupa Tom-kha

Tom-kha to typowa tajska zupa, na bazie mleczka kokosowego. Jest pikantna, słodka i zarazem kwaśna, ze wspaniałym cytrusowym aromatem. Tutaj w wersji całkowicie wegańskiej – czyli bez sosu rybnego. mehr …

Prosta zupa pieczarkowa

Prosta zupa pieczarkowa

Ta Prosta zupa pieczarkowa jest w sam raz na jesienno-zimowe chłody – rozgrzewająca, prosta w przygotowaniu i po prostu pyszna. Tu w wersji z ziemniakami, ale równie dobrze możesz dodać brązowy ryż lub makaron. mehr …

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Sekret tej pysznej surówki tkwi w duszonej czerwonej kapuście – tutaj, w towarzystwie suszonych pomidorów. Co więcej, taka surówka jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. mehr …

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z ponadczasowych dań kuchni polskiej – tutaj w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Aromatyczna, sycąca i zdecydowanie zdrowsza od tej z mięsną wkładką. mehr …

Kalafiorowe mielone

Kalafiorowe mielone

Jest to przepis na wyjątkowe i pyszne kotlety mielone z kalafiora. Receptura jest prosta, szybka i bezglutenowa – istotne jest by trzymać się przepisu i zapoznać się ze wskazówkami. mehr …

Wege smalec z jabłkiem

Wege smalec z jabłkiem

Ten wegański smalec ma winny posmak duszonych jabłek i cebulki. Ponadto robi się go w kilka minut i dostarcza porcję białka dzięki zawartej w nim fasoli. mehr …

Łazanki jabłkowe

Łazanki jabłkowe

Jest to danie proste i tanie w przygotowaniu. Tu w wersji świątecznej, czyli z musem jabłkowym, cydrem i syropem klonowym – nigdy nie spojrzysz już na łazanki w ten sam sposób. mehr …

Kanapki z wegańskim bekonem

Kanapki z wegańskim bekonem

Ten przepis na Kanapki z wegańskim bekonem to absolutny hit. Za bekon posłużyły tutaj grzyby shitake mające głęboki, intensywny smak i mięsistą konsystencję, dzięki czemu świetnie imitują mięso. mehr …

Wege rosół

Wege rosół

Ten Wege rosół jest treściwy, o głębokim kolorze jak i równie głębokim smaku. Długo gotowany, pełen warzyw i aromatycznych przypraw – to prawdziwa zupa mocy. mehr …

Paprykarz warzywny

Paprykarz warzywny

Kolejny klasyk polskiej kuchni to Paprykarz warzywny – jego sekret tkwi w niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Nadaje się doskonale jako przystawka lub w postaci pasty do chleba. mehr …

Orzechowa pieczeń

Orzechowa pieczeń

Ta Orzechowa pieczeń z kasztanami, orzechami i grzybami szczególnie polecana do świątecznego obiadu, jest zaskakująco łatwa w przygotowaniu.
mehr …

Sandwich ze stekiem sojowym

Sandwich ze stekiem sojowym

Ten dobrze przyprawiony sandwich nadaje się doskonale jako lunch lub na obiad/kolację. Z soczystym, sojowym stekiem i do tego najlepiej domowa bułka.
mehr …

Chili sin carne

Chili sin carne

To Chili sin carne, dzięki pikantnym przyprawom, przyjemnie rozgrzewa. Natomiast fasola i dodatek warzyw sprawia, że ta potrawa jest bardzo sycąca.
mehr …

Cebulowe ciasto

Cebulowe ciasto

Te Cebulowe ciasto jest całkowicie roślinne, a jego sekret tkwi w cieście z pełnoziarnistej mąki, aromatycznie wędzonym tofu i lekko karmelizowanej cebuli – jednym słowem: pycha! mehr …

Anmelden

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa