Zutat: oleju

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Dzięki marchewce ciasto jest wyjątkowo soczyste, a dodatek kremowego serka sprawia, że jedzenie tego deseru jest czystą przyjemnością! mehr …

Pudding chlebowy

Pudding chlebowy

Ten klasyczny estoński deser smakuje na ciepło i na zimno i może być przygotowany również z mrożonymi owocami. mehr …

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Poznaj naszą propozycję klasycznej i niezwykle aromatycznej zupy kurkowej w wersji wegańskiej. mehr …

Wegańskie faworki

Wegańskie faworki

Faworki w wersji wegańskiej to świetna propozycja na Tłusty Czwartek. Proste w przygotowaniu, kruche i delikatne zasmakują łasuchom. mehr …

Świąteczna Zupa Grzybowa

Świąteczna Zupa Grzybowa

Zupa grzybowa to tradycyjna zupa wigilijna. Jej aromat leśnych grzybów w połączeniu z łazankami wzbogaci wyśmienitym smakiem spotkanie przy rodzinnym stole. mehr …

Świąteczny Bigos Wegański

Świąteczny Bigos Wegański

Świateczny bigos o tradycyjnym polskim smaku z nutą leśnych grzybów, wędzonych śliwek i jałowca z dodatkiem skwarków z wędzonego tofu. Obowiązkowo na wigilijnym stole. mehr …

Cytrynowe muffinki z ciecierzycy

Cytrynowe muffinki z ciecierzycy

Proste i smaczne ciasto, które możesz upiec jako babeczki w foremkach na muffiny albo w dużej formie jako normalne ciasto. Z wierzchu delikatnie chrupiąca, miejscami popękana skórka, a pod nią wilgotne ciasto przywodzące na myśl babciną babkę cytrynową, koniecznie posypane cukrem pudrem. Co więcej, ciecierzyca absolutnie niewyczuwalna w smaku, a dzięki niej ciasto wychodzi, jakby było z jajkami. mehr …

Pieczone bataty z quinoa i jarmużem

Pieczone bataty z quinoa i jarmużem

Oto kolejny genialny przepis pochodzący z kuchni orientalnej – pieczone połówki batatów faszerowane kaszą quinoa, jarmużem i rodzynkami, po czym polane lekkim sosem śmietanowo-limonkowym. mehr …

Gofry owsiane z owocami

Gofry owsiane z owocami

Oto prosty i szybki przepis na gofry z płatków owsianych błyskawicznych . Możesz przygotować je z ulubionymi dodatkami i zjeść na śniadanie, na deser, albo zabrać na wynos. mehr …

Wegetariańska zupa Pho

Wegetariańska zupa Pho

Zupa Pho to wietnamski rosół, którego kluczowymi składnikami są opalone cebule i imbir, aromatyczne przyprawy oraz świeże zioła, którymi posypuje się miskę pełną gorącego wywaru. mehr …

Kalafiorowe mielone

Kalafiorowe mielone

Jest to przepis na wyjątkowe i pyszne kotlety mielone z kalafiora. Receptura jest prosta, szybka i bezglutenowa – istotne jest by trzymać się przepisu i zapoznać się ze wskazówkami. mehr …

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Jest to zupa, która smakiem doskonale imituje tradycyjne polskie flaki, a to za sprawą mięsistych, a zarazem delikatnych boczniaków. Co więcej – jest bardzo aromatyczna dzięki obfitości ziół i przypraw. mehr …

Kaszotto z kurkami

Kaszotto z kurkami

Kaszotto to spolszczona, zdrowsza i prostsza wersja włoskiego risotto. Możesz użyć w tym celu obojętnie jakiej kaszy, a dodając kurki i pomidor – nadasz temu daniu wyjątkowy smak i aromat. mehr …

Wegańskie ruskie pierogi

Wegańskie ruskie pierogi

Ten przepis na Wegańskie ruskie pierogi pokazuje, że nie ma dania kuchni polskiej, którego nie da się zweganizować. Zamiast sera w farszu zostało tutaj użyte tofu – bez wątpienia pierogi te w smaku łudząco przypominają konwencjonalne ruskie pierogi a według nas są wręcz smaczniejsze. mehr …

Wege rosół

Wege rosół

Ten Wege rosół jest treściwy, o głębokim kolorze jak i równie głębokim smaku. Długo gotowany, pełen warzyw i aromatycznych przypraw – to prawdziwa zupa mocy. mehr …

Grillowane wegańskie szaszłyki

Grillowane wegańskie szaszłyki

Te Grillowane wegańskie szaszłyki z warzywami i tofu są proste w przygotowaniu, gdyż nie wymagają wielu składników i wysiłku. Sekret ich wyjątkowego smaku polega na odpowiednim przyprawieniu. mehr …

Najprostsze nuggetsy z kaszy jaglanej

Najprostsze nuggetsy z kaszy jaglanej

Te Nuggetsy robi się naprawdę szybko i są bardzo proste w przygotowaniu. Są idealną bazą do obiadu, pomysłem na zdrowy fast food (np. jaglane nuggetsy plus pieczone frytki), dodatkiem do tortilli czy na kanapkę. mehr …

Tort »leśny mech«

Tort »leśny mech«

Oto zielony tort szpinakowy bez szpinakowego posmaku. Przełożony śmietanką kokosową, obsypany kolorowymi owocami wygląda pięknie a smakuje delikatnie słodko, jednym słowem – wyborny. mehr …

Paprykarz warzywny

Paprykarz warzywny

Kolejny klasyk polskiej kuchni to Paprykarz warzywny – jego sekret tkwi w niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Nadaje się doskonale jako przystawka lub w postaci pasty do chleba. mehr …

Wegańskie żeberka BBQ

Wegańskie żeberka BBQ

Te Wegańskie żeberka BBQ są bardzo smaczne, o typowo mięsnej strukturze i mocno wyczuwalnym wędzonym aromacie, świetnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, jak i w towarzystwie pieczywa. mehr …

Sandwich ze stekiem sojowym

Sandwich ze stekiem sojowym

Ten dobrze przyprawiony sandwich nadaje się doskonale jako lunch lub na obiad/kolację. Z soczystym, sojowym stekiem i do tego najlepiej domowa bułka.
mehr …

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Ta wegańska Sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym, cebulą i wegańskim majonezem to prawdziwy przysmak – klasyk w 100% roślinnej wersji.
mehr …

Cebulowe ciasto

Cebulowe ciasto

Te Cebulowe ciasto jest całkowicie roślinne, a jego sekret tkwi w cieście z pełnoziarnistej mąki, aromatycznie wędzonym tofu i lekko karmelizowanej cebuli – jednym słowem: pycha! mehr …

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa