Surówka z pora
Wiosna i lato to doskonały czas na surówki i tym razem Surówka z pora – smaczna i szybka w przygotowaniu. Co więcej bardzo zdrowa, ponieważ por tak jak cebula ma liczne właściwości prozdrowotne oraz jest bogaty w witaminy i minerały.
Porcje
1porcja
Porcje
1porcja
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pora pokrój na małe kawałki, ogórek i jabłko zatrzyj na tarce. Dodaj ugotowaną fasolę, soczewicę lub groszek, sól, pieprz i łyżkę tahini (jest to pasta w 100% z ziaren sezamu, która z powodzeniem zastępuje majonez). Wymieszaj i gotowe
  2. Dodatkowa wskazówka: kwaśny ogórek i słodkie jabłko neutralizują ostry smak pora. Wszystkie składniki są dostępne również zimą, tak więc taką surówkę możesz zrobić właściwie przez cały rok.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Surówkę z pora pochodzi z bloga Jak zdrowo żyć.

Foto © Canva