Ta zupa to prawdziwy hit – przyjemnie kremowa, dobrze doprawiona i o prawdziwie serowym smaku pomimo, że całkowicie roślinna. Co więcej, z warzywami – dla dodatkowej porcji witamin.
W garnku na oleju podsmaż pokrojoną białą część pora. Dodaj podzielonego na różyczki kalafiora i brokuła, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zalej wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa), dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Do blendera przełóż kilka różyczek ugotowanego kalafiora i brokuła (z zupy), dodaj szklankę mleka sojowego, płatki drożdżowe, czosnek, mąkę ziemniaczaną, sól i biały pieprz. Zblenduj, a następnie wlej do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze przez chwilę, mieszając. W razie konieczności dodaj sól do smaku. Możesz podawać z makaronem.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Wegańską zupę serową pochodzi z blogu Veganbanda.