Wegański sos serowy
Ten Wegański sos serowy to prawdziwy hit – zachwyca prawdziwie serowym smakiem i mnogością zastosowań. Wyśmienicie pasuje do wszelkich potraw makaronowych, pizzy, zapiekanek, wegeburgerów czy po prostu jako serowy sos do nachos.
Porcje
300ml
Porcje
300ml
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do garnka wlej 2 łyżki oleju. W szklance wymieszaj dokładnie mąkę z mlekiem. Dolej do oleju, dodaj płatki drożdżowe i gotuj na małym ogniu. Dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Dodaj musztardę, czosnek, pieprz i sól. Gotuj jeszcze około 3 minut na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnięć. Pamiętaj o częstym mieszaniu.
  2. Sos po wystygnięciu jeszcze trochę zgęstnieje. Jeśli masz ochotę na bardziej płynną wersję wystarczy, że dolejesz trochę mleka.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Wegański sos serowy pochodzi z blogu pommes pommes.

Foto © Africa Studio – Adobe Stock