Obierz szalotkę, pokrój na drobne kawałki i smaż na patelni od dwóch do trzech minut na średnim ogniu z odrobiną oleju roślinnego, aż do uzyskania przezroczystości.
Dodaj passatę pomidorową i smaż od jednej do dwóch minut w celu uzyskania lekko palonego smaku.
Obierz paprykę i marchewkę i pokrój na małe kawałki.
Smaż warzywa na patelni, na średnim ogniu od trzech do czterech minut. Podlewaj białym winem.
Włóż frytki do piekarnika i przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dodaj pomidory, wymieszaj wszystko i gotuj sos przez około dziesięć minut. W międzyczasie dopraw sos – curry, chilli, pieprzem kajeńskmi, octem, syropem ryżowy, sosem sojowym i odrobiną soli.
Zmiksuj krótko przy pomocy blendera ręcznego i dopraw do smaku.
Podsmaż kiełbaski, każdą oddzielnie z obu stron, aż do uzyskania złotobrązowego koloru i pokrój na kawałki, następnie podawaj z sosem curry i frytkami. Currywurst gotowe!
Pozostałe informacje
Ten przepis na Wegańskie currywurst z frytkami pochodzi z bloga Vegan isst grün