Wegańskie Currywurst z frytkami
Wegański currywurst z frytkami to kultowe, niemieckie danie w wegańskiej wersji z sojową kiełbaską. Skosztuj go w połączeniu ze złocistym piwem.
Porcje Czas przygotowania
2porcje 25minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 25minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Obierz szalotkę, pokrój na drobne kawałki i smaż na patelni od dwóch do trzech minut na średnim ogniu z odrobiną oleju roślinnego, aż do uzyskania przezroczystości.
  2. Dodaj passatę pomidorową i smaż od jednej do dwóch minut w celu uzyskania lekko palonego smaku.
  3. Obierz paprykę i marchewkę i pokrój na małe kawałki.
  4. Smaż warzywa na patelni, na średnim ogniu od trzech do czterech minut. Podlewaj białym winem.
  5. Włóż frytki do piekarnika i przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Dodaj pomidory, wymieszaj wszystko i gotuj sos przez około dziesięć minut. W międzyczasie dopraw sos – curry, chilli, pieprzem kajeńskmi, octem, syropem ryżowy, sosem sojowym i odrobiną soli.
  7. Zmiksuj krótko przy pomocy blendera ręcznego i dopraw do smaku.
  8. Podsmaż kiełbaski, każdą oddzielnie z obu stron, aż do uzyskania złotobrązowego koloru i pokrój na kawałki, następnie podawaj z sosem curry i frytkami. Currywurst gotowe!
Pozostałe informacje

Ten przepis na Wegańskie currywurst z frytkami pochodzi z bloga Vegan isst grün

Foto © Vegan isst grün