Wegańskie parówki
rodzaj dania
Śniadania
rodzaj kuchni
Polskie
okazja
Grill
cecha
Różnorodne
stil
Klasyczne i podstawowe przepisy
Porcje
Czas przygotowania
6
porcji
25
minut
Porcje
Czas przygotowania
6
porcji
25
minut
Składniki
1
puszka
czerwonej fasoli
2
kostki
naturalnego tofu
po 200 g
1
słoik
suszonych pomidorów w oleju
ok. 300 g
3/4
szklanki
mąki ryżowej
2
łyżeczki
wędzonej słodkiej papryki
w proszku
6
ziaren
jałowca
2
ziarna
ziela angielskiego
1
łyżeczka
mielonych ziaren kolendry
3
ząbki
czosnku
starte
1
łyżeczka
ziaren kminku
2
łyżki
suszonego majeranku
szczypta
soli
szczypta
pieprzu
Sposób przygotowania
Tofu dokładnie zmiksować blenderem lub malakserem z suszonymi pomidorami (odcedzone z oleju) i fasolą.
Jałowiec, ziele angielskie i kminek rozetrzeć na proszek w moździerzu.
W misce wymieszać zmiksowane składniki, przyprawy, czosnek i mąkę ryżową. Doprawić solą i pieprzem.
Masę dokładnie wyrobić. Formować parówki. Zawijać w folię, spinać na obu końcach klipsami.
Można gotować 10 minut we wrzątku lub piec 10 minut w 180 stopniach. Odwinąć z folii i gotowe!