Babka cytrynowa
Porcje Czas przygotowania
8porcji 15minut
Czas gotowania
40minut
Porcje Czas przygotowania
8porcji 15minut
Czas gotowania
40minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do mleka sojowego dodaj sok z cytryny i odstaw na kilka minut. W tym czasie rozpuść masło roślinne.
  2. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę pszenną, mąkę z migdałów, cukier, proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mieszankę mleka z sokiem z cytryny, rozpuszczone ciepłe masło, skórkę z cytryny i ekstrat waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj, do powstania lekko gęstej jednolitej masy.
  3. Ciasto wlej do małej keksówki lub formy na babkę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką lub bułką tartą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40-45 minut.
Pozostałe informacje

©Zdjęcie: fahrwasser, Adobe Stock