Kostki bulionowe
Kostki bulionowe własnej roboty to świetna opcja na przygotowanie szybkiej zupy. Odmrażasz i zupa gotowa. Kostki to rownież smakowity dodatek do ryżu, makaronu, kaszy czy gotowych potraw jak paella, leczo, spaghetti.
Porcje Czas przygotowania
4osoby 2godziny
Porcje Czas przygotowania
4osoby 2godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zagotuj wodę w garnku. Warzywa pokrój na kawałki, cebulę w krążki. Wyciśnij ząbki czosnku. Dodaj wszystkie warzywa wraz z częściami zielonymi (łodygi i liście) oraz przyprawy do zupy i gotuj minimum godzinę, a najlepiej jeszcze dłużej.
  2. Gotowy bulion odcedź od warzyw, przelej do woreczków na kostki lodu i zamroź. Gotowe kostki bulionowe możesz użyć jako wywar do zupy albo do gotującego się ryżu, makaronu lub kaszy w celu nadania im warzywnego posmaku. Pozostałe z gotowania warzywa możesz użyć jako skladniki na sałatkę warzywną