Czekoladowe chichotki
Porcje Czas przygotowania
1porcja 5minut
Czas gotowania
60minut pieczenia
Porcje Czas przygotowania
1porcja 5minut
Czas gotowania
60minut pieczenia
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
  2. Wrzuć ciecierzycę do durszlaka, przepłucz po bieżącą wodą i odcedź. Rozłóż odsączoną ciecierzycę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ciecierzycę przez 50-60 minut. Od czasu do czasu otwieraj drzwiczki piekarnika, aby umożliwić ujście powstałej wilgoci. Po upieczeniu ciecierzyca powinna być całkowicie sucha.
  3. W małym rondelku lub misce połam czekoladę na duże kawałki i po prostu dodaj gorącą ciecierzycę. Czekolada powinna rozpuścić się pod wpływem gorącej ciecierzycy. Wszystko razem wymieszaj, a następnie łyżką uformuj na papierze do pieczenia małe porcje. Ostudź, a natepnie przechowuj w lodówce.
  4. Wskazówka: do smaku można również użyć też białej wegańskiej czekolady.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

Zdjęcie © Ruthann Hiner – Shutterstock