Dżem z mirabelek
Mirabelki są zdecydowanie niedocenione w kuchni. Z tych „podwórkowych” owoców można przygotować przepyszny i słodko-kwaśny dżem na śniadanie, jako dodatek do gofrów i naleśników.
Porcje Czas przygotowania
2średnie słoiki 45minut
Porcje Czas przygotowania
2średnie słoiki 45minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Umyj mirabelki, osusz i wyjmij pestki.
  2. Mirabelki wrzuć do garnka i gotuj, aż porządnie zmiękną, nastepnie dodaj cukier. Gotuj przez kilka minut, po czym dodaj jeszcze sok z cytryny i ziarna wanilii. Gotuj dalej kilkanaście minut cały czas mieszając.
  3. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i zapasteryzuj.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Dżem z mirabelek powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.

Foto: © vimart- Adobe Stock