Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Czekoladę posiekaj i dodaj do małego rondelka razem z olejem kokosowym lub roślinną margaryną oraz kawą, podgrzewaj na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
W wysokim naczyniu ręcznego blendera zmiksuj aquafabę, cukier oraz wanilię. Następnie do spienionego płynu wlej rozpuszczoną czekoladę i ponownie zblenduj na gładką masę.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewaj czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułką lub łyżką.
Na koniec posiekaj orzechy, a czekoladę połam na kawałki. Orzechy dodaj do ciasta i ponownie krótko wymieszaj. Całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta połóz połamaną czekoladę, włóż do piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut. Ostudź i pokrój na małe porcje.