Suche kotlety sojowe wrzuć na suchą patelnię (bez tłuszczu) i zalej wodą trochę powyżej poziomu kotletów. Przykryj pokrywką i tak zostaw na średnim ogniu, aż prawie cała woda z patelni wyparuje. Po takiej wstępnej obróbce kotlety są już lekko zmiękczone, więc przypraw je według uznania.
Pomiędzy poszczególnymi przyprawami warto zrobić chwilkę przerwy czyli posypać papryką, przemieszać kotlety, zostawić na moment, posypać pieprzem, przemieszać, itd., czyli nie wsypuj po prostu wszystkich przypraw na raz.
Na koniec przyprawiania wymieszaj całość z 2 łyżkami oleju, dolej wody znowu trochę ponad poziom kotletów, przykryj i zostawiamy teraz na najmniejszym ogniu, żeby kotlety powoli przechodziły przyprawami i jeszcze bardziej miękły. Kiedy cała woda ponownie zniknie kotlety są dobre do jedzenia, aczkolwiek mając więcej najlepiej jest czynność z dolewaniem wody powtórzyć, czyli jeszcze raz woda ponad poziom kotletów, najmniejszy ogień i po tym trzecim „zmiękczaniu” kotlety można kawałkować samym widelcem, nawet bez użycia noża.