W szklance połącz mleko roślinne z octem, wymieszaj i odstaw.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
Do drugiej miski wlej aquafabę i ubijaj mikserem do momentu, aż będzie sztywna, gęsta i trwała, czyli około 5 – 7 minut. Po tym czasie dodaj cukier puder, ubijaj jeszcze minutę, a na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj ostatnią minutę.
Do suchych składników dodaj mleko z octem oraz olej. Wymieszaj krótko łyżką, tak, aby składniki się połączyły, ale wciąż były grudki. Dodaj połowę aquafaby i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę i znów wymieszaj.
Rozgrzej suchą patelnię. Na patelnię nakładaj placuszki i smaż na małym ogniu przez 2 – 3 minuty, do momentu, aż zrobią się złote, następnie przewróć łopatką na drugą stronę. Smaż kolejne 1 – 2 minuty.
Podawaj z syropem klonowym, z agawy lub innym ulubionym.