Powidła śliwkowe
Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach powidła śliwkowe to wspaniała propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie. Pasuje do chałki, bułeczek, gofrów, naleśników i pancakes.
Porcje Czas przygotowania
2duże słoiki 2-3godziny
Porcje Czas przygotowania
2duże słoiki 2-3godziny
Składniki
  • 1kg śliwekwydrylowanych
  • 300g cukrumniej lub więcej w zależności od słodkości śliwek
  • 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania
  1. Zagotuj w garnku wodę i wrzuć poprzekrajane na pół i wydrylowane śliwki. Gotuj minimum trzy godziny, często mieszając (by nie przywarły do dna) i po około godzinie wsypując cukier.
  2. Przelej do słoików i pasteryzuj.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Powidła śliwkowe powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.

Foto: © chamillew- Adobe Stock