Quiche-Muffins
Te Quiche-muffinki z wegańskim serem są cudownie kremowe jak quiche i poręczne, gdyż wielkości małych torcików: doskonałe jako przekąska lub przystawka.
Porcje
12muffinek
Porcje
12muffinek
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki na ciasto razem zmieszaj i wyrób z nich ciasto i odstaw do lodówki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 °C z termoobiegiem.
  2. Tofu, mąkę, kurkumę, Kala Namak, sól i pieprz razem zmiksuj do uzyskania jednolitej masy i jeszcze w razie potrzeby dopraw.
  3. Cebulę zeszklij na patelni, dodaj por, paprykę i wszystko razem wymieszaj i chwilę podsmaż, następnie odstaw by wystygło. Ciasto ułóż w natłuszczone foremki na muffinki i uformuj krawędzie.
  4. Wszystkie składniki nadzienia razem wymieszaj (najlepiej na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, por i paprykę) i dodaj ser. Tak przygotowane nadzienie nałóż do foremek (już wyłożonych ciastem). W przypadku, gdy zostało jeszcze nadzienia możesz je ponownie chwilę na patelni podsmażyć i i zrobić z tego kruszonkę.
  5. Muffinki dodatkowo posyp serem przed wstawieniem do piekarnika a następnie piecz około 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Pozostałe informacje

Przepis na Quiche-Muffinki jest autorstwa Willmersburger/Verena Geduldig i ukazał się w książce»Vegan rockt! Muffins und Cupcakes« (Edition Lempertz).

Foto © Wilmersburger/Verena Geduldig