Sałatka fattoush z za’atarem
Zapraszamy na libańską ucztę – pochodząca z tego kraju warzywno-chlebowa sałatka Fattoush, której znakiem rozpoznawczym jest dominująca kwaskowatość w towarzystwie mieszanki przyprawowej zatar. Głównym składnikiem zataru jest charakteryzujący się właściwościami leczniczymi sumak.
Składniki
Fattoush:
Zatar:
Sposób przygotowania
Fattoush:
  1. Sałatę i rukolę porwij na niewielkie kawałki. Ogórka i pomidora pokrój w kostkę, rzodkiewki w półplasterki. Szczypiorek i listki mięty posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj. Na dressing: do oliwy dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj z sałatką.
Zatar:
  1. Sezam upraż na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Możesz od razu podwoić lub potroić składniki, aby mieć gotową mieszankę przyprawową do sałatek (i nie tylko).
  2. Gotową sałatkę ułóż na talerzach, na górze ułóż kawałki chlebka pita i posyp zatarem.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Sałatkę Fattoush z zatarem pochodzi z blogu vege z miłością.

Foto © vege z miłością.