Umieść nasiona edamame w misce z gorącą wodą, aż się rozmrożą.
Doprowadź wodę w rondlu do wrzenia. Kiedy woda będzie się gotować, przygotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, a następnie przepłucz go w zimnej wodzie.
Przed odcedzeniem makaronu odstaw niewielką filiżankę gorącej wody z makaronu – będzie ona potrzebna później do przygotowania dressingu.
Drobno pokrój cebulę dymkę, łącznie z jej zieloną częścią. Pokrój ogórka na cienkie podłużne paski za pomocą krajalnicy do warzyw lub noża. Obieraczką do warzyw pokrój marchewki w szerokie paski. Drobno posiekaj kolendrę.
Aby przygotować dressing, umieść obrany czosnek wraz z sokiem z połowy limonki i resztą składników w pojemniku i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
Do rozrzedzenia sosu można użyć wody z makaronu lub gorącego mleka kokosowego. Dodawaj płyn, aż sos stanie się kremowy. Nie powinien jednak stać się zbyt płynny.
Następnie dopraw odrobiną soli i sokiem z limonki lub sosem sojowym.
Dodaj do garnka z zimnym makaronem soba posiekaną kolendrę, edamame, nasiona sezamu, marchewkę i paski ogórka.
Polej dressingiem, dopraw wszystko jeszcze raz do smaku.
Sałatkę można udekorować posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Pozostałe informacje
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”