Podgrzej piekarnik do 200 stopni i wysmaruj wnętrze okrągłej tortownicy (średnica 24 cm), również jej ściany, margaryną po czym wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.
Wskazówka: Piekarnik z termoobiegiem wystarczy jak podgrzejesz tylko do 180 stopni, wtedy ciasto będzie bardziej kruche a kruszonka się lepiej skarmelizuje. Uważaj jednak, aby ciasto nie przypiekło się za bardzo.
W dużej głębokiej patelni na średnim ogniu rozpuść pół łyżki margaryny. Wrzuć kawałki jabłka i wlej trochę soku. Użyj małą ilość soku, nie chcesz przecież by spód ciasta za bardzo namoknął. Gotuj przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Po czym zdejmij z ognia i odstaw na bok by ostygło.
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce. Teraz dodaj margarynę roślinną, wszystko razem wymieszaj i trzyj palcami by uformować kruszonkę.
Wskazówka: Trzymaj margarynę przez chwilę w zamrażarce by była bardzo twarda. Następnie używając obieraczki do warzyw pokrój-»obierz« margarynę na cienkie paski i wrzuć do mieszanki. Teraz uformuj kruszonkę palcami.
Połowę kruszonki wysyp równomiernie na dno przygotowanej tortownicy. »Przyciśnij« kruszonkę do dna oraz do ścian tortownicy (na wysokość około 1-2 cm). Następnie wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz przez około 5 minut. Dzięki temu, dno ciasta nie zmięknie nadmiernie po nałożeniu warstwy jabłek. Podczas pieczenia pilnuj jednak, żeby nie spiekło się za bardzo.
Wyjmij tortownicę z piekarnika i ułóż równomiernie na dnie ciasta plasterki jabłka. Następnie resztę kruszonki posyp na górę i piecz ciasto godzinę w piekarniku, aż stanie się złocisto-brązowe.
Wyjmij ciasto z piekarnika, poczekaj aż całkowicie wystygnie zanim wyjmiesz je z tortownicy. Przed serwowaniem posyp cukrem pudrem.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Szarlotkę z kruszonką pochodzi z blogu »Elle Republic«.