Wegańska zupa weselna
Porcje Czas przygotowania
6porcji 50minut
Porcje Czas przygotowania
6porcji 50minut
Składniki
Na bulion
Na klopsiki
Na kluski z kaszy manny
Dodatkowe składniki
Sposób przygotowania
Na zupę
  1. Zieleninę obierz lub umyj i pokrój w kostkę. Cebulę, pietruszkę i lubczyk umyj i drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do garnka z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 15 – 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Opcjonalnie można dodać makaron do zupy.
Na klopsiki
  1. W międzyczasie zagnieć w misce wszystkie składniki na klopsiki, tak aby powstało zwarte ciasto.
  2. Z masy uformuj małe kulki i dobrze je zagnieć.
  3. Ugotuj klopsiki we wcześniej przygotowanym wywarze z warzyw.
Na kluski z kaszy manny
  1. Wymieszaj kaszę manną i mąkę pszenną z płatkami drożdżowymi i przyprawami. Dodaj gumę ksantanową lub substytut jajka i wymieszaj z wrzącą wodą.
  2. Pozostaw na 5 minut, aby masa napęczniała.
  3. Dwiema łyżeczkami formuj małe kluseczki i wkładaj je bezpośrednio do gotującego się bulionu. Kluseczki z kaszy manny gotuje się tylko do momentu, aż wypłyną na wierzch.
  4. Gotową zupę nalej do miseczek i udekoruj natką pietruszki.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: Markus Michalski – Heftig Vegan.