Polecamy tę smaczną i lekką zupę szczególnie w czasie późnowiosennym, gdy sezon na młodą fasolkę szparagową i inne warzywa w pełni. Prosta w przygotowaniu, a do tego doskonałe źródło witamin i pełnowartościowego białka.
Zagotuj 2,5 litra wody. Dodaj fasolkę szparagową i do gotującej się fasolki
dodaj pokrojone ziemniaki, marchew (pokrojoną w kostkę) i gotuj około 10 minut. Po czym dodaj różyczki kalafiora i gotuj dalsze 10 minut. Posól według uznania, np. 2 łyżeczki soli.
Dodatkowa wskazówka: długość gotowania fasolki zależy od odmiany, koloru i wieku fasolki. Zielona fasolka wymaga troszkę dłuższego gotowania, podobnie jest z fasolką starszą, wtedy warto potrzymać ją na ogniu troszkę dłużej, zanim dodamy pozostałe warzywa. Gotowanie młodej, żółtej fasolki przez 15 minut to jest czas optymalny.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Fasolkową zupę z młodych warzyw pochodzi z blogu Salaterka.