Bigos wegański
Świateczny bigos o tradycyjnym polskim smaku z nutą leśnych grzybów, wędzonych śliwek i jałowca z dodatkiem skwarków z wędzonego tofu. Obowiązkowo na wigilijnym stole.
Porcje Czas przygotowania
8porcji kilkagodzin
Porcje Czas przygotowania
8porcji kilkagodzin
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kapustę kiszoną odciśnij z soku do miseczki, wrzuć do dużego garnka, zalej niewielką ilością zimnej wodą i gotuj, aż puści soki. Odlej wodę z płukania. W tym czasie mocz grzyby przez minimum 30 minut.
  2. Do mniejszego garnka garnka wrzuć poszatkowaną białą kapustę, dodaj trochę wody wlej i oleju i gotuj, aż zmięknie.
  3. Do kapusty kiszonej dodaj ziele angielskie, liscie laurowe, jałowiec. Cały czas mieszaj i podlewaj wodą, żeby kapusta nie przywarła do dna. Kiedy kapusta biała będzie miękka dodaj ją do kapusty kiszonej.
  4. Na patelni podsmaż cebulkę. Dodaj do kapusty kiszonej razem z grzybami. Nastepnie dodaj śliwki wędzone, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, dopraw solą i pieprzem. Cały czas mieszaj i podlewaj wodą. Dodawaj też powoli sok z odlanej kapusty, jeśli będzie za mało kwaśna.
  5. Tofu pokrój w drobne kawałki, podsmaż na patelni z olejem ok. 15 minut, aż będą złote, o konstystencji skwarków. Dodaj do bigosu.
  6. Kapustę mieszaj i gotuj kilka godzin cały czas podlewając wodą, żeby nie przywarła. Im dłużej bigos się gotuje tym jest lepszy. Na koniec przypraw razie potrzeby.
Pozostałe informacje

Warto pamiętać!

Bigos po dodaniu wszystkich dodatków i przypraw można doprawić czerwonym wytrawnym winem, wtedy będzie jeszcze badziej aromatyczny. Pamiętaj, żeby wyparował alkohol.
Sok z kapusty dodawaj stopniowo w celu wyczucia „kwasowości” bigosu.
Podlewaj wodą stopniowo i w małych ilościach, sprawdzaj cały czas czy kapusta nie przywiera do dna garnka.


Ten przepis na Świąteczny Bigos Wegański autorstwa Anny Cymerman powstał na potrzeby dla kampanii „Tydzień na Weganie”.

Foto: © Patryk Michalski – Adobe Stock