Proponujemy przepis na bitą śmietanę na bazie mleczka kokosowego. Przekonaj się, że zrobienie wegańskiej bitej śmietany, jest równie proste jak tej tradycyjnej.
Schłodzoną puszkę mleka kokosowego otwórz i oddziel twardy tłuszcz kokosowy od wody. Tłuszcz przełóż do miski razem z cukrem pudrem, a wodę odlej i wykorzystaj do np. koktajlu lub budyniu.
Do kokosowego tłuszczu dodaj cukier puder i ubij na sztywną bitą śmietanę. Możesz zjeść z miską truskawek albo po prostu z tym, na co masz ochotę.
Dodatkowa wskazówka: im dłużej kokosowe mleczko będzie stać w lodówce, tym lepiej będzie się ubijać. 24 godziny to absolutne minimum, najlepiej ubija się po 2 – 3 dniach w lodówce.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Bitą śmietanę z mleka kokosowego pochodzi z blogu Jadłonomia.