Bita śmietana z mleka kokosowego
Proponujemy przepis na bitą śmietanę na bazie mleczka kokosowego. Przekonaj się, że zrobienie wegańskiej bitej śmietany, jest równie proste jak tej tradycyjnej.
Porcje Czas przygotowania
1miseczka 30minut
Porcje Czas przygotowania
1miseczka 30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Schłodzoną puszkę mleka kokosowego otwórz i oddziel twardy tłuszcz kokosowy od wody. Tłuszcz przełóż do miski razem z cukrem pudrem, a wodę odlej i wykorzystaj do np. koktajlu lub budyniu.
  2. Do kokosowego tłuszczu dodaj cukier puder i ubij na sztywną bitą śmietanę. Możesz zjeść z miską truskawek albo po prostu z tym, na co masz ochotę.
  3. Dodatkowa wskazówka: im dłużej kokosowe mleczko będzie stać w lodówce, tym lepiej będzie się ubijać. 24 godziny to absolutne minimum, najlepiej ubija się po 2 – 3 dniach w lodówce.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Bitą śmietanę z mleka kokosowego pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © Canva